Linecká kolečka | Coolinářka
5. 12. 2016

Linecká kolečka

Ingredience

  • 300g hladké mouky + trochu na pomoučení válu
  • 200g másla
  • 100g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • rybízová marmeláda
  • moučkový cukr na posypání

Neznám tradičnější vánoční cukroví než linecká kolečka. S jejich receptem je to jako s tím na bramborový salát nebo svíčkovou – každá rodina má ten nejlepší z nejlepších 🙂 Jestli chcete zkusit ten náš, z opatlaného, rukou psaného sešitu naší babičky, tak tady je!

Postup

  1. Nejprve si opatrně oddělte vaječné žloutky od bílků

  2. (Bílky můžete použít třeba na přípravu Vánoční Pavlovu z předchozího příspěvku)

  3. Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu

  4. Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny – mouku, cukr a vanilkový cukr

  5. Společně je promíchejte

  6. Nyní přidejte nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu

  7. Teď co nejrychleji všechny suroviny zpracujte v hladké těsto

  8. Těsto teď zabalte do potravinářské folie a dejte nejlépe přes noc do chladničky.
    Druhý den si připravte vál, hladkou mouku, vykrajovátka, 2 plechy a pečící papír.
    Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
    Na pomoučeném válu si těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet.
    Vál a váleček důkladně posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na 2 poloviny a vyválejte ho na placku asi 2 – 3 mm tenkou.
    Nyní si vezměte vykrajovátko a tvořte kolečka

  9. Do poloviny z nich nezapomeňte menším vykrajovátkem vykrojit střed, aby byla vidět marmeláda, kterou budeme upečená kolečka slepovat.
    Opatrně je přeneste na plech s pečícím papírem a dejte je péct asi na 4 – 5 minut

  10. Jakmile začnou zlátnout, vyndejte je z trouby a nechte je na plechu zchladnout.
    Vychladlá kolečka k sobě slepujte marmeládou a nakonec je pocukrujte moučkovým cukrem.
    Dobrou chuť!

Vánoce a Silvestr

Vánoce a Silvestr

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu