Ingredience
170 g hladké mouky60 g moučkového cukru120 g másla1 žloutek100 g celých lískových oříšků- moučkový cukr na obalení
- hnědý cukr na obalení
Už o mně víte, že nejsem zdatná cukrářka, proto i při pečení vánočního cukroví upřednostňuji druhy, které se nemusí extra moc zdobit, plnit, atd. Letos jsem poprvé vyzkoušela tyto křehounké oříškové sušenky, které jsou velmi snadné na přípravu. Tímto receptem můžeme navázat i na podzimní sérii provorepublikových receptů, prý si na tomto cukroví pochutnával i TGM 🙂
Postup
Celá lísková jádra i s hnědou slupkou namočte asi na dvě hodiny do studené vody, aby se později dala snadno krájet.
Moučkový cukr vyšlehejte s máslem do krému, přidejte žloutek, znovu krátce zašlehejte, přidejte prosátou hladkou mouku a vytvořte těstoNakonec do těsta dejte celé lískové oříšky a zpracujte je do něho.
Těsto rozdělte na dvě části, vyválejte z nich válec s průměrem asi 3 cmVálečky zabalte do potravinářské folie a ideálně přes noc je nechte ztuhnout v lednici.
Druhý den si předehřejte troubu na 170 stupňůTěsto vybalte z folie a válečky obalte v hnědém cukru
Nyní je nakrájejte ostrým nožem asi na půlcentimetrové plátky
Ty vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte je péct na cca 15 minut
Až začnou růžovět, je hotovo
Sušenky ještě teplé opatrně obalte v moučkovém cukru
Dobrou chuť!