Ingredience
200 g hladké mouky100 g másla1 vejce- špetka soli
80 g cukru moučka- + strouhaný kokos, semínka z ½ vanilkového lusku, kakao, citronová kůra,….
Toto je základní recept na máslové sušenky. Jejich výslednou chuť můžete ovlivnit přidáním kakaa, kokosu, vanilkových semínek, citronové kůry nebo šťávy. Servírovat je můžete jen tak s čajem, mohou být jedním druhem vánočního cukroví nebo jedlým dárkem od Ježíška…
Krásný nadcházející adventní čas přeji, přátelé… A nezapomeňte od 1. 12. sledovat tradiční virtuální Coolinářky adventní kalendář na FB (http://www.facebook.com/coolinarkacz)!
Postup
Nejdříve ručním mixérem vyšlehejte ve větší míse máslo a moučkový cukr
Vznikne hladký nadýchaný krém, do kterého vyklepněte jedno vajíčko a znovu krátce rozmixujte
Teď do mísy přidejte hladkou mouku a špetku soli (a případně další vybranou ingredienci – kokos, citronovou kůru, …)
Vezměte si vařečku a směs míchejte, dokud nevznikne těsto
Je důležité, aby si teď odpočalo
Zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho do lednice nejlépe přes noc.
Před vykrajování si předem těsto vyndejte z lednice, aby trochu povolilo a dalo se lépe rozváletTeď si hladkou moukou posypte vál a váleček, aby se na ně nelepilo.
Těsto rozdělte na 2 poloviny a z každé vyválejte placku asi 0,5 cm tenkouPokud máte razítko na sušenky, také si ho posypte hladkou moukou a otiskněte ho po celé ploše.
Teď kulatým vykrajovátkem jednotlivé sušenky vykrájejtePřendejte je na plech vyložený pečícím papírem.
Troubu si předehřejte na 170 stupňů.
Plech se syrovými sušenkami dejte asi na 15 minut do lednice, budou při pečení lépe držet tvar.
Po čtvrt hodině dejte sušenky péct asi na 10 – 15 minut, než jim začnou zlátnout okraje.
Upečené sušenky nechte zchladnout a pak je přendejte do krabice s víkem.Dobrou chuť!