Ingredience
- NA TĚSTO:
200 g másla5 lžiček cukru krupice nebo krystal (může být i hnědý)3 žloutky350 g polohrubé mouky25 g kakaa2 -3 lžíce mléka- NA NÁPLŇ:
2 měkké tvarohy (500 g)1 žloutek- sníh ze
4 bílků 200 g cukru moučka1 vanilkový cukr- špetka soli
Mnozí z vás jistě tento skvělý moučník znají, podobné tvarohové koláče jsou moc oblíbené. Dnes vám tedy přináším svůj recept, třeba vás zaujme a vyzkoušíte ho. Na poslední fotce je též varianta s meruňkami navíc.
Postup
Nejprve si vezměte 4 vejce a oddělte bílky od žloutků.
Ve větší míse ruční metlou utřete máslo pokojové teploty s krupicovým cukrem, přidejte 3 žloutky (1 budete potřebovat do tvarohové náplně)Směs znovu zamíchejte ruční metlou
Nyní do mísy přidejte mléko pokojové teploty, polohrubou mouku a kakao
Pomocí robotu z hnětacím hákem nebo nástavcem na třená těsta zpracujte kompaktní těsto (pokud nemáte robot, těsto zpracujte ručně)
Pokud je třeba, přidejte lžíci mléka
Těsto nyní zabalte do potravinové folie a dejte asi na 60 minut do lednice ztuhnout.
Po hodině předehřejte troubu na 180 stupňůPřipravte si větší pekáč a vyložte ho pečícím papírem.
Bílky vyšlehejte mixérem se špetkou soli v tuhý sníhV jiné větší míse smíchejte dva tvarohy, vanilkový cukr, moučkový cukr a zbylý žloutek
Nyní do této směsi postupně (asi na 3x) opatrně zamíchejte vyšlehaný bílek (spíš než mícháním, ho do směsi zapracujte takovým obracením, aby se neztratily vzduchové bublinky ze sněhu)
Vychladlé těsto rozpulte, polovinu těsta nastrouhejte rovnoměrně hrubým struhadlem na dno pekáče (cca 33×25 cm)
Na tuto vrstvu nalijte tvarohovou směs
Navrch nastrouhejte druhou polovinu kakaového těsta
Koláč dejte ihned péct do vyhřáté trouby asi na 30 – 40 minut.
Hotový koláč nechte zchladnout a pak ho krájejte a podávejte.
Dobrou chuť!