Pletený mazanec | Coolinářka
18. 3. 2018

Pletený mazanec

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 3 žloutky
  • 100 g cukru krupice
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • 25 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce na pomašlování
  • hrst hrozinek
  • cca 50 ml rumu
  • 2 hrsti mandlových plátků

K velikonočnímu období neodmyslitelně patří kynutý mazanec. Dnešní recept je od legendární Marie Janků-Sandtnerové, známé autorky kuchařek, jejíž recepty se staly legendárními. A proč si mazanec nezaplést podobně jako vánočku!

Recept vznikl ve spolupráci s http://www.kosik.cz

Postup

  1. Nejprve si v misce rozdrobte droždí, posypte ho trochou cukru a zalijte asi 50 ml vlažného mléka

  2. Nechte vzejít kvásek, bude to trvat asi 10 – 15 minut.
    Hrozinky zalijte rumem a nechte nabobtnat

  3. Oddělte žloutky od bílků, žloutky dejte do misky a rozšlehejte je se zbytkem mléka.
    Ve velké míse smíchejte obě mouky, cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru

  4. Přidejte kvásek a žloutky s mlékem a nakrájené změklé máslo

  5. Hnětením zadělejte těsto, buď ručně, nebo v robotu hnětacím hákem

  6. Hněďte do té doby, dokud se vám těsto přestane lepit na mísu

  7. Ke konci přidejte hrozinky, asi lžíci rumu a ⅔ mandlí

  8. Připravené těsto v míse zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo na cca 3 hodiny kynout.

    Po této době těsto opatrně přendejte na vál nebo silikonovou podložku a rozdělte ho na 4 díly.

    Z každého dílu vytvarujte asi 30 cm pramen.

    Připravte si je na zapletení, tak jak vidíte na obrázku

  9. Nyní každý pramen přeložte přes vedlejší pramen po směru hodinových ručiček

  10. Teď úplně stejně, jen proti směru hodinových ručiček.

    Vyčnívající pramenu buď znovu zapleteme, nebo vyčnívající kousky zastrčte pod mazanec.

    Zapletený mazanec přendejte na plech s pečícím papírem a nechte ještě 20 minut kynout.
    Troubu předehřejte na 190 stupňů.
    Před pečením povrch pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.
    Vykynutý mazanec dejte péct asi na 45 minut, prvních 20 minut při 190 stupních, dalších asi 30 minut při 170

  11. Zdali je hotový, vyzkoušejte špejlí.
    Po upečení ho nechte zcela zchladnout na drátěné mřížce.

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Velikonoce

Velikonoce

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu