Ingredience
300 g kančího hřbetu1 velká mrkev1 velká petržel100 g slaniny nebo uzeného bůčku1 cibule3 celé stroužky česneku2 bobkové listy- ½ lžičky nového koření
- ½ lžičky jalovce
- cce
250 ml suchého červeného vína - ½ lžičky sušeného rozmarýnu nebo snítka čerstvého
- cca
7 švestek - sůl
- pepř
Od teď do konce října se budete zde na blogu setkávat mimo jiné s recepty z dob 1. republiky. Toto téma se nabízí v rámci stoletého výročí Československa. Pojďme tedy zavzpomínat na recepty našich praprababiček!
Prvním z nich je slavnostní verze zvěřiny – kančího masa, které v kombinaci s divokým kořením a čerstvými švestkami rozehrává doslova harmonii chutí!
Postup
Do litinového hrnce, ve kterém budete pokrm později péct, dejte restovat na kostičky nakrájenou slaninu, když začne pouštět tuk, přidejte kostky osoleného masa a to restujte ze všech stran, aby se zatáhlo
Pak slaninu i maso z hrnce vyndejte a na vypečeném tuku orestujte cibuli, kostičky mrkve a petržele
Společně vše smažte dozlatova
Nyní do hrnce k zelenině vraťte maso a slaninu, přidejte všechno koření, trochu čerstvě namletého pepře a zalijte červeným vínem
Dále do hrnce přilijte trochu vroucí vody nebo hovězího vývaru, tak aby byl obsah hrnce pod hladinou
Vše provařte asi 5 minut
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Hrnec přiklopte poklicí a dejte ho do trouby asi na hodinu péct, dokud nebude maso měkkéAsi po 45 minutách do hrnce přidejte nakrájené švestky a dopékejte už odkryté.
Kančí na víně servírujte s bramborovým pyré.