Ingredience
- cca
3 vepřové jazyky 1 +1 cibule3 bobkové listy1 lžička jalovce1 lžička celého nového koření- ½ lžičky celého pepře
1 střední mrkev1 střední petržel- kousek celeru
250 ml smetany- kapary ve slaném nálevu
- sůl
- máslo
- cca
2 zarovnané lžíce hladké mouky
Vím, že mnoho z vás se ošklíbne a ty nespřesvědčím, ale ty z vás, kdo máte jazyky rádi, ty snad dnešním receptem potěším. Nejsou v české kuchyni žádnou novinkou, tento recept se taky řadí mezi ty prastaré, z období 1. republiky!
Postup
Nejdříve dejte vařit omyté vepřové jazyky
Do vody s oloupanou celou kořenovou zeleninou dejte jazyky, jednu celou cibuli, jalovec, bobkové listy, nové koření a celý pepř
Maso vařte do změknutí – ideální je použít tlakový hrnec
Když jsou jazyky měkké, přendejte je do mísy se studenou vodou a následně je oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky
Zeleninu z vývaru už nebudete potřebovat
Nyní je čas na omáčku
V jiném hrnci si na lžíci másla orestujte najemno nasekanou cibuli, až začne zlátnou, zarestujte do ní hladkou mouku, vznikne jíška, kterou postupně zalévejte scezeným vývarem z jazyků, až do ideální konzistence omáčky
Provařte ji asi 10 minut a pak do ní nalijte smetanu, také ji provařte a nakonec přidejte kapary s trochou nálevu
Omáčku dosolte dle chuti a vraťte do ní nakrájené jazyky
Servírujte třeba s rýží, ale i jsou skvělé i s kynutými knedlíky
Dobrou chuť!