Ingredience
1 vepřové koleno (zadní)500 g vepřové plece1 cibule4 kuličky nového koření6 kuliček pepře1 malý bobkový list1 vepřová nožka1 stroužek česneku- sůl
- pepř
undefined
Postup
Koleno a plecko a nožku dejte do tlakového hrnce, zalijte je studenou vodou, jen aby bylo ponořené maso (cca 500 ml), přidejte 2 lžičky soli, celou cibuli, nové koření, celý pepř a lísteček bobkového listu
Maso vařte asi 90 minut (pokud nepoužijete tlakový hrnec, maso zvolna vařte o to déle do změknutí a v průběhu varu dle potřeby přilévejte vodu)
Když je maso měkké, slijte vývar do mísy a dejte ho ztuhnout do lednice
Vepřovou nožku vyhoďte, má tu především želírovací význam
Ostatní maso mezitím také vystydne
Ze studeného vývaru odeberte všechen tuk (ten už nebudete potřebovat)
Maso rozdělte na libové, tučné a kůži
Libové maso nakrájejte a kůži s tučnými kusy nasekejte na kaši
Nyní libové kousky masa smíchejte s rozmělněnou masovou směsí, přidejte utřený stroužek česneku se solí a čerstvě namletý pepř
Společně vše promíchejte
Nyní vývar nalijte do masové směsi a tu pak do formy na chlebíček (tu vymažte sádlem nebo vyložte potravinářskou folií), zapékací mísy nebo klasicky do “střeva”
Tlačenku nechte přes noc ztuhnout v lednici
Podávejte ji s kapkou octu a nasekanou jarní cibulkou.