Ingredience
500 g z bělomasé mořské ryby (treska, tilapie, apod.)1 /2 hrnku hladké mouky + trochu na obalení1 lžička jedlé sody- cca
100 ml piva 1 /2 lžičky soli- pepř
- na hranolky:
5 -6 brambor typu C- olej na smažení
- sůl
Pamatuji si, jak jsem poprvé fish & chips ochutnala jako malá v Londýně, tradičně „do ruky“ v novinovém papíru. Nedávno jsem si na tuhle specialitu vzpomněla, když jsem vybírala ryby v hradecké pobočce Ocean 48 ( http://www.ocean48.cz ). Tam mají skvělý výběr čerstvých mořských ryb a plodů moře. Receptů je mraky, a já jsem nakonec udělala tuhle jednoduchou variantu v pivním těstíčku s dvakrát smaženými hranolkami.
Postup
Nejprve si brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky
Ty dejte do studené vody asi na 30 minut odpočívat, pak je slijte a důkladně osušte papírovou utěrkou
V hlubší pánvi s množstvím oleje, aby byly hranolky ponořené, je pár minut předsmažte, aby změkly
Pak je vyndejte na papírovou utěrku a nechte zcela zchladnout, klidně můžou odpočívat přes noc v lednici
Maso z ryby si nakrájejte na středně velké kousky
Já měla čerstvou tilapii z http://www.ocean48.cz , můžete však použít i třeba tresku
Z obou stran je důkladně osolte
Nyní si připravte těstíčko z prosáté hladké mouky, jedlé sody, soli, pepře a světlého piva
Ihned směs důkladně ruční metlou zpracujte, aby se nevytvořily hrudky
Vznikne hustší těstíčko.
Předsmažené hranolky dejte opět do pánve s olejem dosmažit dozlatova, když jsou hotové, důkladně je osolte (můžete je lehce zakápnout vinným octem).
Mezitím si v druhé pánvi rozpalte dostatečné množství oleje, obalte nasolenou rybu v hladké mouce a pak hned v těstíčku a dejte ji ihned smažit dozaltova z obou stranHotovou rybu i hranolky podávejte třeba s tatarskou omáčkou, nebo tradičně s pyré se zeleného hrášku
Dobrou chuť!