Ingredience
1 balení listového těsta (300 g)150 ml mléka80 g mletého máku1 lžíce povidel- špetka nardceného hřebíčku
80 g namletých pišotů1 lžíce moučkového cukru1 lžíce rumu tuzemáku- vypeckované višně (mohou být i mrazené)
1 vejce- hladká mouka na pomoučení válu
- šlehačka k podávání
Závin ke kávě nemusí být nutně jen z jablek a ořechů. U nás je hodně oblíbený tento – s makovou náplní s višněmi. Už jsem ho kdysi sdílela, ale zaslouží si nové fotky a připomenutí 😉 Buď ho můžete udělat z kupovaného listového těsta nebo můžete udělat domácí křehké těsto, třeba podle tohoto mého receptů ( https://www.coolinarka.cz/recept-223).
Chci ještě zmínit krásné nádobí od http://www.eporcelan.cz z kolekce Benedikt 1. republika. Talířky mě naprosto okouzlily, mají ten správný babičkovský retro design, navíc ty kytičky! Pokud máte rádi podobný rustikální styl, ať už domů nebo na chalupu, vřele doporučuji. Celou kolekci si můžete prohlédnout a objednat zde: http://www.eporcelan.cz/dekorovany-porcelan/benedikt-1-republika/.
Postup
Nejprve si připravte makovou náplň
Mléko nalijte do menšího tlustostěnného hrnce a svařte ho s mletým mákem
Do ní přidejte mleté piškoty, rum, mletý hřebíček a lžíci povidel
Nyní směs ochutnejte a doslaďte dle chuti moučkovým cukrem
Makovou směs nechte zcela vychladnout
To je velmi důležité, pod teplou náplní by se vám listové těsto rozteklo!
Troubu předehřejte na 200 stupňů.
Listové těsto rozkrojte na půlKaždou část rozválejte na válu poprášeném hladkou moukou do tvaru obdélníku
Okraje potřete rozšlehaným vejcem
Do středu těsta dejte vychladlou makovou náplň a posypte vypeckovanými višněmi
Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem
Nyní závin zabalte, ne moc těsně, aby při pečení nepraskl
Nyní ho opatrně přeneste na plech s pečícím papírem
Z vrchu ho ještě pomašlujte vejcem a na několika místech propíchejte vidličkou
Závin pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 20 minut.
Po upečení ho nechte trochu zchladnout a podávejte ho s ušlehanou šlehačkouMůžete ho ještě přelít omáčkou ze svařených zbylých višní s cukrem a troškou vody se škrobem.