Makový závin s višňěmi | Coolinářka
9. 6. 2019

Makový závin s višňěmi

Ingredience

  • 1 balení listového těsta (300g)
  • 150 ml mléka
  • 80 g mletého máku
  • 1 lžíce povidel
  • špetka nardceného hřebíčku
  • 80 g namletých pišotů
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu tuzemáku
  • vypeckované višně (mohou být i mrazené)
  • 1 vejce
  • hladká mouka na pomoučení válu
  • šlehačka k podávání

Závin ke kávě nemusí být nutně jen z jablek a ořechů. U nás je hodně oblíbený tento – s makovou náplní s višněmi. Už jsem ho kdysi sdílela, ale zaslouží si nové fotky a připomenutí 😉 Buď ho můžete udělat z kupovaného listového těsta nebo můžete udělat domácí křehké těsto, třeba podle tohoto mého receptů ( https://www.coolinarka.cz/recept-223).
Chci ještě zmínit krásné nádobí od http://www.eporcelan.cz z kolekce Benedikt 1. republika. Talířky mě naprosto okouzlily, mají ten správný babičkovský retro design, navíc ty kytičky! Pokud máte rádi podobný rustikální styl, ať už domů nebo na chalupu, vřele doporučuji. Celou kolekci si můžete prohlédnout a objednat zde: http://www.eporcelan.cz/dekorovany-porcelan/benedikt-1-republika/.

Postup

  1. Nejprve si připravte makovou náplň

  2. Mléko nalijte do menšího tlustostěnného hrnce a svařte ho s mletým mákem

  3. Do ní přidejte mleté piškoty, rum, mletý hřebíček a lžíci povidel

  4. Nyní směs ochutnejte a doslaďte dle chuti moučkovým cukrem

  5. Makovou směs nechte zcela vychladnout

  6. To je velmi důležité, pod teplou náplní by se vám listové těsto rozteklo!
    Troubu předehřejte na 200 stupňů.
    Listové těsto rozkrojte na půl

  7. Každou část rozválejte na válu poprášeném hladkou moukou do tvaru obdélníku

  8. Okraje potřete rozšlehaným vejcem

  9. Do středu těsta dejte vychladlou makovou náplň a posypte vypeckovanými višněmi

  10. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem

  11. Nyní závin zabalte, ne moc těsně, aby při pečení nepraskl

  12. Nyní ho opatrně přeneste na plech s pečícím papírem

  13. Z vrchu ho ještě pomašlujte vejcem a na několika místech propíchejte vidličkou

  14. Závin pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 20 minut.
    Po upečení ho nechte trochu zchladnout a podávejte ho s ušlehanou šlehačkou

  15. Můžete ho ještě přelít omáčkou ze svařených zbylých višní s cukrem a troškou vody se škrobem.

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu