Ingredience
- KORPUS
4 vejce120 g cukru krupice120 g mletých vlašských ořechů90 g hladké mouky- KRÉM
150 g bílé čokolády na vaření60 g cukru krupice125 g sýru Philadelphia170 g másla- kyselejší marmeláda
Naše holčička Naďa měla v týdnu svátek, u nás v rodině se jmeniny moc neslaví, ale i tak jsem se rozhodla jí upéct alespoň dortík. Za pár let už, obávám se, budeme kupovat horu dárků a jen s dortem od maminky se nespokojí 🙂
Ořechový korpus jsem dělala podle receptu své babičky a úplně mi to připomnělo dětství, když mi dort dělala… Použila jsem polovinu dávky ingrediencí, protože jsem dělala jen malý dortík v nastavitelné formě o průměru cca 18 cm. Takže pokud chcete dost v klasické velikosti, dávky zdvojnásobte.
Postup
Nejprve si oddělte bílky od žloutků
Žloutky vyšlehejte s bílým cukrem do hladké emulze a bílky do pevného sněhu
K ušlehaným žloutkům vmíchejte namleté ořechy, asi jednu třetinu bílkového sněhu a prosátou hladkou mouku
Do této směsi nakonec velmi krátce a jemně vmíchejte zbytek sněhu
Těsto vlijte do malé dortové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou
Korpus dejte péct asi na 40 minut na 170 stupňů
Zda-li je hotový, vyzkoušejte špejlí
Hotový korpus nechte zcela vychladnout na drátěné mřížce
Pokud vám vyskočil, z vrchu ho seřízněte, do požadovaného tvaru.
Jednoduchý krém z bílé čokolády připravíte takto:
Nejprve si vyšlehejte povolené máslo s cukrem, tak aby se cukr úplně rozpustilPak do něj po lžičkách krátce zašlehejte sýr Philadelphia a nakonec do něho vmíchejte rozpuštěnou bílou čokoládu na vaření (prodává ji Tesco) v pokojové teplotě
Zchladlý korpus rozkrojte na půl a obě poloviny natřete tenkou vrstvou nějaké kyselé marmelády, já jsem použila skvělou brusinkovou marmeládu s portským vínem z http://www.hradeckedelikatesy.cz
Spodní polovinu korpusu natřete asi 1/3 krému a přiklopte
Zbylý krém dejte na chvíli trochu ztuhnou do lednice, aby se s ním lépe zdobilo
Pak ho cukrářských sáčkem nastříkejte pomocí zdobící špičky Wilton 2D na dort
Růžičky se tvoří jednoduše krouživým pohybem od středu ven
Do zbylým míst mezi růžičkami jsme jen prskla trochu krému, aby nebyl vidět korpus
Okraje dortu pomažte zbylým krémem
Dort dejte ztuhnou do lednice a ideálně ho podávejte druhý den.
Dobrou chuť!