Ořechový dort s krémem z bílé čokolády | Coolinářka
19. 9. 2015

Ořechový dort s krémem z bílé čokolády

Ingredience

  • KORPUS
  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 90g hladké mouky
  • KRÉM
  • 150 g bílé čokolády na vaření
  • 60g cukru krupice
  • 125 g sýru Philadelphia
  • 170g másla
  • kyselejší marmeláda

Naše holčička Naďa měla v týdnu svátek, u nás v rodině se jmeniny moc neslaví, ale i tak jsem se rozhodla jí upéct alespoň dortík. Za pár let už, obávám se, budeme kupovat horu dárků a jen s dortem od maminky se nespokojí 🙂
Ořechový korpus jsem dělala podle receptu své babičky a úplně mi to připomnělo dětství, když mi dort dělala… Použila jsem polovinu dávky ingrediencí, protože jsem dělala jen malý dortík v nastavitelné formě o průměru cca 18 cm. Takže pokud chcete dost v klasické velikosti, dávky zdvojnásobte.

Postup

  1. Nejprve si oddělte bílky od žloutků

  2. Žloutky vyšlehejte s bílým cukrem do hladké emulze a bílky do pevného sněhu

  3. K ušlehaným žloutkům vmíchejte namleté ořechy, asi jednu třetinu bílkového sněhu a prosátou hladkou mouku

  4. Do této směsi nakonec velmi krátce a jemně vmíchejte zbytek sněhu

  5. Těsto vlijte do malé dortové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou

  6. Korpus dejte péct asi na 40 minut na 170 stupňů

  7. Zda-li je hotový, vyzkoušejte špejlí

  8. Hotový korpus nechte zcela vychladnout na drátěné mřížce

  9. Pokud vám vyskočil, z vrchu ho seřízněte, do požadovaného tvaru.

    Jednoduchý krém z bílé čokolády připravíte takto:
    Nejprve si vyšlehejte povolené máslo s cukrem, tak aby se cukr úplně rozpustil

  10. Pak do něj po lžičkách krátce zašlehejte sýr Philadelphia a nakonec do něho vmíchejte rozpuštěnou bílou čokoládu na vaření (prodává ji Tesco) v pokojové teplotě

  11. Zchladlý korpus rozkrojte na půl a obě poloviny natřete tenkou vrstvou nějaké kyselé marmelády, já jsem použila skvělou brusinkovou marmeládu s portským vínem z http://www.hradeckedelikatesy.cz

  12. Spodní polovinu korpusu natřete asi 1/3 krému a přiklopte

  13. Zbylý krém dejte na chvíli trochu ztuhnou do lednice, aby se s ním lépe zdobilo

  14. Pak ho cukrářských sáčkem nastříkejte pomocí zdobící špičky Wilton 2D na dort

  15. Růžičky se tvoří jednoduše krouživým pohybem od středu ven

  16. Do zbylým míst mezi růžičkami jsme jen prskla trochu krému, aby nebyl vidět korpus

  17. Okraje dortu pomažte zbylým krémem

  18. Dort dejte ztuhnou do lednice a ideálně ho podávejte druhý den.
    Dobrou chuť!

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu