Ingredience
750 g vepřové plece- velká mísa čerstvého listového špenátu
2 lžíce pesta z medvědího česneku- dijonská hořčice
- čerstvě mletý pepř
- sůl
500 g brambor typu C1 vejce200 g hrubé mouky2 větvičky cherry rajčat5 žampiónů- tymián
- sádlo
1 palice česneku
V neděli k nám přišli na oběd moji rodiče a ke svátečnímu obědu samozřejmě patří „kus flákoty“. Moje mamka je moc dobrá kuchařka, takže každý takový oběd je pro mě velkou výzvou a nechci si udělat ostudu.
Postup
Čerstvé listy špenátu (byla ho plná mísa, hodně se smrskne) spařte vařící vodou, vymačkejte a nakrájejte
Přidejte k němu pesto z medvědího česneku a dosolte ho
Vepřovou plec si rozkrojte a rozklepejte, tak aby se dala pohodlně naplnit a zavinout do rolády
Takto připravené maso osolte a natřete dijonskou hořčicí
Na plát masa nandejte vrstvu špenátové směsi, zarolujte ho a z vrchu osolte a hojně potřete čerstvě namletým pepřem
Aby se roláda nerozpadla, zajistěte ji párátky nebo gastroprovázkem
Maso nyní zprudka ze všech stran orestujte na sádle, aby se zatáhlo a dalším pečením neztratilo šťávu
Maso přendejte do pekáče, přidejte na čtvrtky nakrájené žampiony, cherry rajčata, na půl překrojenou paličku česneku, snítky tymiánu a vše trochu podlijte vodou
Zakryjte pokličkou nebo alobalem a pečte asi 90 minut při 160 stupních
Poté roládu dopékejte odkrytou na 200 stupňů, dokud nezíská zlatou barvu
Před rozkrájením roládu nechte pár minut odležet.
Než se dopeče roláda, připravte si bramborové těsto na šišky:
Brambory typu C si uvařte ve slupce a nechte je zcela zchladnoutPak je oloupejte, nastrouhejte najemno, přidejte vejce a hrubou mouku
Z těsta tvořte šišky a ty najednou dejte do vroucí osolené vody
Vařte je, dokud nevyplavou na hladinu
Bramborové šišky před podáváním usmažte do zlatova na sádle
Naservírujte nakrájenou roládu s pečenými cherry rajčaty, žampiony a česnekem
Dobrou chuť!