Pečené kuře s kaštanovo-brusinkovou nádivkou | Coolinářka
16. 11. 2015

Pečené kuře s kaštanovo-brusinkovou nádivkou

Ingredience

  • 1 menší kuře
  • sušená majoránka
  • sladká paprika
  • máslo
  • 3 rohlíky
  • 150 ml smetany
  • 2 malé šalotky
  • 150g nasekaných jedlých kaštanů
  • 3 lžíce nasekaných sušených brusinek
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • pepř

K období podzimu neodmyslitelně patří další sezónní surovina a to jsou jedlé kaštany. U nás jsou známé především jako pečené, k dostání na předvánočních trzích. Stále častěji se ale objevují i v domácích receptech, ve sladkém i slaném podání. Já jsem je tentokrát zkusila tradičně použít do nádivky ke kuřeti. Jedinou nevýhodou jedlých kaštanů je bohužel jejich loupání. Já jsem je vařila a tvrdou slupku snadno odstranila, ale s tou spodní, která kryje přímo jádro jsem bojovala. Takže doporučuji koupit kaštany už vyloupané 🙂

Postup

  1. Celé omyté kuře důkladně ze všech stran osolte

  2. Pod kůži mu dejte na několika místech trochu másla

  3. Okořeňte ho trochou sladké papriky, sušenou majoránkou a čerstvě namletým pepřem

  4. Takto připravené kuře dejte do máslem vymazaného pekáče.
    Bílé rohlíky si nakrájejte na malé kostičky

  5. Tyto dejte na cca 7 minut na suchý plech do vyhřáté trouby uschnout

  6. Stačí, když rohlíkové kostičky ztvrdnou, nemusí být opečené.
    Mezi tím si nasekejte oloupané jedlé kaštany a dvě šalotky

  7. Na cca 70g másla nejprve orestujte do sklovata šalotky, pak k nim přidejte jedlé kaštany, lístky čerstvého tymiánu a nasekaný čerstvý rozmarýn

  8. Vše zalijte smetanou, osolte a nechte tak 5 minut provařit

  9. Nakonec do této směsi přidejte nasekané sušené brusinky

  10. Nyní oddělte bílky od žloutků u tří vajec

  11. Žloutky přidejte k nakrájeným vysušeným rohlíkům a z bílků vyšlehejte tuhý sníh

  12. Smetanovou směs s kaštany a brusinkami rovněž přidejte k rohlíkům a vše zamíchejte

  13. Nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků

  14. Takto připravenou nádivku nijak nezahušťujte a přendejte ji do vymazané zapékací mísy a pečte zvlášť, nebo do pekáče ke kuřeti

  15. Tuto variantu nedoporučuji, pakliže je kuře trochu větší

  16. Špatně se pak koordinuje dopečení kuřete a nádivky.
    Pečte s kuřetem cca 60 minut pod pokličkou na 180 stupňů a následně odkryté na 200 stupňů do zlatova

  17. Samostatně nádivku pečte cca 30 minut při 180 stupních.
    Dobrou chuť!

Pečivo, přílohy, pesta, krekry, ...

Pečivo, přílohy, pesta, krekry, ...

Recepty z masa

Recepty z masa

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu