Ingredience
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g nastrouhaných, ve slupce uvařených brambor
- 1 vejce
- 2 špetky soli
- 100 ml vody
- na náplň:
- 200 g tvarohu
- čerstvá pažitka
- sůl
- k podávání:
- zakysaná smetana
- slanina
- čerstvá pažitka
Tento recept od našich východních sousedů ze Slovenska skýtá mnoho různých variant, já mám nejradši právě tuto.
Postup
Nejprve si připravte náplň: do tvarohu zamíchejte nasekanou čerstvou pažitku v množství, jaké máte rádi, směs osolte.
A teď těsto na pirohy: vychladlé, ve slupce uvařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Přendejte je do mísy, přidejte polohrubou mouku, vejce, vodu a cca dvě špetky soli. Suroviny důkladně zpracujte, ideálně v robotu s hnětacím hákem.
Hotové těsto je velmi tuhé a pružné. Nyní ho rozkrojte na půl a vyválejte na co nejtenčí placku, jde to trochu hůř, klidně použijte strojek na těstoviny. Z vyváleného těsta vykrajujte kroužky o průměru asi 8 – 10 cm. Do jejich středu dejte trochu tvarohové směsi, okraje lehce potřete vodou, přehněte je a kraje přimáčkněte k sobě. Já použila šikovnou plastovou pomůcku.
Do většího hrnce dejte vařit osolenou vodu. Pirohy rozdělte na tři kupičky a tyto tři várky postupně vhoďte do vroucí vody, jakmile vyplavou, sítem je vylovte.
Pirohy ihned servírujte s trochou zakysané smetany, orestovanými kostičkami anglické slaniny a čerstvou pažitkou.