Ingredience
- 500 g vepřové plece
- 1 vepřový jazyk
- 500 g vepřových jater
- 1 vepřová ledvinka
- 3 větší cibule
- 3 celé stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 1 lžička kmínu
- sůl
- pepř
- starší chleba na zahuštění nebo vepřový mozeček
- 2 lžíce sádla
Pravý zabijačkový guláš je vlastně docela jiný než ten klasický. Prim v něm hraje hned několik druhů mas, které zbytečně nepřebíjí chuť výrazného koření, rajčatového protlaku atd., jako v klasickém guláši. Nepatří do něho ani paprika, ani mouka na zahuštění a já nedávám ani majoránku. Vyniká tak dokonalá chuť masa.
Ve spolupráci s Košík.cz
Postup
Do většího hrnce dejte na sádlo restovat nahrubo nasekanou cibuli. Až začne zlátnout, přidejte na větší kostky nakrájenou a osolenou vepřovou plec, ledvinu, a celý vepřový jazyk. Maso nechte restováním zatáhnout.
Pak do hrnce vhoďte celé stroužky česneku, bobkový list, celý pepř a kmín. Obsah hrnce zalijte vroucí vodou a přiklopte ho poklicí. Guláš vařte do změknutí masa, je-li třeba přidejte vodu. (Práci si můžete urychlit, když použijete tlakový hrnec). Vepřový jazyk vyjměte a oloupejte, pak ho nakrájejte a vraťte do hrnce.
Když je maso téměř měkké, přidejte do guláše na kousky nakrájená vepřová játra. Vařte společně ještě asi 10–15 minut a nakonec guláš zahustěte střídou staršího chleba nebo vepřovým mozečkem, které v něm nechte rozvařit.
Zabijačkový guláš podávejte s čerstvým chlebem a vychlazeným pivem.