Ingredience
- na krokety:
- 260 g bělomasé mořské ryby (ideálně sumeček africký, je bez kostí)
- 1 vejce
- 50 g strouhaného parmazánu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2-3 lžíce strouhanky + na obalení
- sůl
- olej a trochu másla na smažení
- na salát:
- 0.5 kg brambor typu A
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru (nemusí být)
- 1 vejce
- 1 hrst mraženého zeleného hrášku
- 200 g bílého hustého jogurtu
- sůl
Co si budeme povídat, dostat občas do dětí rybu, natož kapra, je dost umění… Tyhle rybí krokety se ale u nás setkaly u dcery s velkým úspěchem. Zkuste je připravit nejen na Vánoce!
Postup
Omyté neoloupané brambory dejte vařit společně s neoloupanou celou mrkví, petrželí a kouskem celeru. Zvlášť si uvařte vejce natvrdo. Uvařené brambory a zeleninu nechte zcela zchladnout a pak je oloupejte. Stejně tak uvařená vejce.
Brambory a vejce na tvrdo. (Na brambory a vejce použijte kovový kráječ – mřížku.)Uvařenou a oloupanou kořenovou zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle. Vše přendejte do mísy. Přidejte spařený hrášek a bílý jogurt. Vše opatrně smíchejte, aby se brambory příliš neporušily. Dle chuti salát dosolte. Podávejte ideálně pár hodin odležený v lednici.
Mezitím si připravte rybí krokety. Filety ze sumečka afrického nakrájejte na větší kousky a dejte ho spolu s citronovovu šťávu, strouhanku a parmazánem do kutru. Obsah rozemelte a pak do něho jen míchejte jedno vejce. Směs dle libosti dosolte a vytvarujte z ní válečky, které následně obalte ve strouhance a smažte v oleji s trochou másla dozlatova.