Ingredience
- 1 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 1 větší mrkev
- 1 stroužek česneku
- cca 100 g červené čočky Organis bio
- cca 600 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 150 ml smetany
- sůl a pepř
- citronová šťáva
Když mě oslovila lékárna Benu s nabídkou spolupráce, říkala jsem si, co by asi tak lékárna dělal na foodblogu? Ale na jejich eshopu zdaleka nejsou k dostání jen léky. V záložce „„Zdravá výživa, čaje a bylinky“ totiž najdete obrovské množství zdravých kvalitních potravin. Já jsem si objednala mimo jiné i červenou čočku Organis v bio kvalitě, kterou máme moc rádi, nemusí se předem namáčet, nenadýmá a je daleko lépe stravitelná, než klasická hnědá čočka. A proto, že se blíží Nový rok, a v tento den se dle tradice má právě čočka jíst, zkuste si tentokrát připravit dnešní recept – krémovou polévku z červené čočky. Určitě si pochutnají i zarytí odpůrci luštěnin.
… a mimochodem, na eshopu Benu právě probíhá povánoční výprodej 😉
Postup
V hrnci na lžíci másla orestujte na kostičky nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte na plátky nasekaný česnek a na kostičky nakrájenou mrkev.
Společně vše restujte asi 3 minuty, pak přidejte červenou čočku a vývar. Vařte dokud mrkev a čočka nezměknou.
Následně polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Přidejte smetanu a pár minut společně provařte.
Polévku nakonec dochuťte citronovou šťávou, solí a čerstvě namletým pepřem.