Ingredience
- 300 g zeleného chřestu
- 100 g vepřové šunky
- 2 hrsti strouhaného čeradu
- 1 lžíce másla + na vymazání zapékací mísy
- 1 lžíce hladké mouky
- 300 ml mléka
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- ½ lžičky dijonské hořčice
- sůl
- čerstvá pažitka
Chřestová sezóna je v plném proudu a já mám dnes ro vás velmi jednoduchá recept, jak naložit se zeleným chřestem, který není potřeba nijak předem vařit. Dokonale se doplňuje s šunku a sýrem a bude chutnat jistě i dětem.
Postup
Vhodnou zapékací mísu vymažte máslem.
Připravte si bešamelovou omáčku. V hrnci nechte rozpustit máslo, na něj dejte krátce zarestovat hladkou mouku. Vzniklou jíšku za stálého šlehání ruční metlou postupně zalijte mlékem. Když se začne mléko vařit, omáčka zhoustne. Přidejte sůl dle chuti, muškátový oříšek a dijonskou hořčici.
⅔ bešamelu nalijte do máslem vymazané zapékací mísy.
Zelený chřest omyjte a všem stonkům uřízněte tvrdou spodní část. Po třech je zabalte do plátku vepřové šunky a položte na bešamel. Tam, kde je šunka, přelijte chřestové balíčky zbytkem omáčky a posypte strouhaným čedarem.
Takto připravený chřest dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 20 minut. Ihned servírujte buď jako samostatný chod, nebo přílohu k masu.