Ingredience
- 3 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 150 g másla pokojové teploty
- 150 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 200 g cukru krupice + 2 lžíce do sněhu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 hrst pekanových ořechů
- moučkový cukr na posypání
Dalším receptem, který jsem připravila ve spolupráci s eshopem Kulinaria.cz, je ten na poctivou, máslem a skořicí vonící bábovku, která vás dokonale naladí na podzimní vlnu. Vyzkoušela jsem tak poprvé nádhernou formu italské značky Guardini. Bábovka se dokonale rovnoměrně upekla a i vyklopit šla skvěle. Navíc ten netradiční dekor!
Postup
Všechny suroviny by měly mít stejnou – pokojovou teplotu, včas je vyndejte z lednice.
Oddělte si bílky od žloutků.
Vyšlehejte máslo s cukrem do světlého krému (asi 10 minut). Pak do této směsi postupně zašlehejte vaječné žloutky a vanilkový extrakt.
V jiné míse smíchejte prosáté mouky s práškem do pečiva a jedlou sodou.
Střídavě do máslové směsi zapracujte zakysanou smetanu a sypkou směs.K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je v tuhý sníh. Pak do něj zašlehejte dvě lžíce cukru krupice, aby byl pevnější. Sníh pak natřikrát jemně stěrkou vmíchejte do těsta.
Formu Guardini BELLE jsem napoprvé pro jistotu vymazala máslem (bez vysypání). Asi jednu třetinu těsta odeberte zvlášť a do ní smíchejte skořici a nahrubo nasekané pekanové ořechy.
Polovinu množství světlého těsta nalijte do formy, pak skořicovou směs a nakonec zbytek světlé směsi. Vrstvy lehce promíchejte špejlí.
Bábovku dejte péct na 160 stupňů do předehřáté trouby na vrchní a spodní ohřev. Pečte ji asi 40 minut, zdali je hotová, vyzkoušejte špejlí.