Ingredience
- Na ořechovou náplň:
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 200 ml mléka
- 50 g mletých piškotů
- 50 g cukru krupice
- 1 lžíce medu
- 40 ml rumu tuzemáku
- Na rohlíčky:
- 420 g hladké mouky + na posypání válu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 240 g povoleného másla
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 vejce na pomašlování
- 1 lžíce moučkového cukru na posypání
Tak halloween máme úspěšně za sebou, můžeme se pustit do svatomartinskych receptů. Letos jsem zkusila pro Kosik.cz připravit martinské rohlíčky s ořechy ze šlehačkového těsta, které obvykle používám při připravě šlehačkového vánočního cukroví. Rohlíčky jsou křehké a voní po másle… vyzkoušejte je!
Postup
Nejprve si připravte ořechovou náplň. V hrnci přiveďte mléko k varu, dále ho už ale nevařte. Do horkého mléka přidejte cukr a nechte ho rozpustit. Pak vsypte namleté ořechy a nechte je asi 3 minuty stát. Poté přidejte mleté piškoty, med a rum a vše promíchejte a nechte směs zchladnout.
Do zadělávací mísy nakrájejte lehce povolené máslo, přidejte hladkou mouku, vejce, špetku soli a smetanu. Zadělejte lepivé těsto, které rozdělte na 4 stejné díly. Na hojně pomoučeném válu z každého vyválejte kruh. Ten ostrým nožem rozkrájejte na osminy, aby vzniklo osm stejných trojúhelníků.
Na širokou stranu každého z nich dejte asi lžíci zchladlé ořechové náplně. Každý trojúhelník zabalte a vytvarujte rohlíček. Takto pokračujte i u ostatních částí těsta, rohlíčků budete mít celkem 32.
Ty naskládejte na plech s pečícím papírem a před pečením je pomašlujte rozšlehaným vejcem. Rohlíčky pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů při funkci horkovzuch (!) asi 20 minut dozlatova.Hotové rohlíčky nechte zchladnout na drátěné mřížce a pak je posypte moučkovým cukrem.