Ingredience
- 1 velký květák
- 1 vaječný žloutek
- 1 lžička sladké papriky
- 0,5 lžičky soli
- 2 lžíce oleje
- cca 120 ml smetany
- špetka muškátového oříšku
- 100 g čedaru
Tento jednoduchý recept, jak na květák, jsem viděla na sociálních sítích a doslova mě nadchl. Vyzkoušela jsem ho a určitě se zařadí mezi naše oblíbené. Stačí pár surovin a vykouzlíte nápaditou večeři. Já jsem použila na pečení plech s nastavitelnou velikostí od Guradini z eshopu Kulinaria.cz.
Postup
Celý očištěný květák nakrájejte na plátky (asi 1,5 cm), kusy které nejsou celistvé, nakrájejte na malé kousky a dejte je do hrnce, zalijte smetanou s troškou soli a muškátového oříšku. Květák ve smetaně vařte do změknutí a pak ho tyčovým mixérem ve smetaně rozmixujte, případně dosolte, vznikne výborná zapékací omáčka.
Připravte si pekáč Guardini, který vyložte pečícím papírem. Květákové plátky potřete vajčným žloutkem, osolte, okořeňte paprikou a pokapejte olejem. Dejte je péct do předehřáté trouby na 190 stupňů na cca 15 minut.
Pak je z trouby vyndejte, na každý nandejte vrstvu květákovo-smetanové omáčky a hojně je posypte strouhaným čedarem. Pekáč vraťte do trouby a květákové steaky dopečte dozlatova.
Podávejte je ideálně s čerstvou zeleninou nebo vařeným bramborem.