Ingredience
- 1 kg hovězího masa (nízký roštěnec)
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- na omáčku:
- 1 lžička ghí
- 1 malá šalotka
- 50 ml koňaku
- 150 ml smetany ke šlehání
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Nejprve si připravíme roastbeef. Začneme marinádou – do dvou lžic oleje zamíchejte lžíci dijonské hořčice, přidejte čerstvě namletý pepř a nasekaný rozmarýn. Hovězí maso (nízký roštěnec) hojně osolte po celém povrchu, potřete ho marinádou a nechte pár hodin nebo klidně přes noc odpočívat v lednici.
Troubu předehřejte na 140 stupňů. Na pánvi zprudka a krátce opečte namarinované maso ze všech stran, aby se tzv. zatáhlo. Maso přendejte do pekáče a znovu ho potřete po celém povrchu zbylou marinádou. Lehce ho podlijte vodou (cca 4 lžíce) a dejte ho péct asi na 60 minut do horkovzdušné trouby.
Po hodině pečení kontrolujte teploměrem na maso, jakou má uvnitř teplotu. Ideální teplota hotového roastbeefu je cca 58-60 stupňů. Poté maso nechte dojít a vystydnout, brzkým zakrojením by z masa vytekla šťáva. Roastbeef můžete podávat teplý i studený, ale vždy nakrájený na co nejtenčí plátky.
Koňakovou omáčku připravte jednoduše – v malém hrnci na přepuštěném másle ghí orestujte najemno nasekanou šalotku. Když začne zlátnou, přilijte koňak a výpek z masa. Provařte asi 4 minuty a pak zjemněte smetanou, kterou nechte provařit asi další 3 minuty. Pak omáčku opepřete čerstvě namletým pepřem a dosolte.