Kynuté uzly s bazalkovým pestem | Coolinářka
12. 5. 2024

Kynuté uzly s bazalkovým pestem

Ingredience

  • ⅓ kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 130 ml vlažného mléka
  • 340 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1+1 vejce
  • 60 g bazalkového pesta Statek

Petra a David, moji dlouholeté přátelé, jejichž produkty jistě znáte ještě pod původním názvem Hradecké delikatesy. Pod novým názvem Statek letos soutěží v soutěži Potravina a potravinář královehradeckého kraje hned se třemi produkty – sirupem z lípových květů, cibulovým čatní a bazalkovým pestem. Právě s tímto produktem jsem připravila dnešní recept Kynuté uzlíky.
Hlasovat do soutěže Potravina a potravinář HK kraje můžete až do 31. 8. 2024 zde: https://www.potravinarroku.cz/hlasovani-1

 

Postup

  1. Nejprve do malé misky rozdrobte čerstvé droždí, zasypte ho cukrem a přidejte část vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek, bude to trvat cca 10 minut.

  2. Do zadělávací mísy vlijte zbytek mléka, rozklepněte jedno vejce, přidejte hladkou mouku, nakrájené máslo, sůl a nakonec aktivní kvásek. Důkladně zadělejte těsto, které nechte následně kynout cca 90 minut na teplém místě.

  3. Vykynuté těsto na válu rozdělte na 6 stejných částí. Každou prsty roztáhněte do tvaru oválu. Pomažte vrstvou pesta a zarolujte přes delší stranu jako roládu. Tu rozkrojte podélně napůl a oba vzniklé cípy zamotejte do sebe a ze vzniklého “copánku” vytvořte uzel.

  4. Všechny uzly položte na plech s pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě cca 20-30 minut dokynout. Pak je pomašlujte rozšlehaným vejcem a dejte je péct do předehřáté trouby na 180 stupňů cca 25 minut dozlatova.

Pečivo, přílohy, pesta, krekry, ...

Pečivo, přílohy, pesta, krekry, ...

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu