Domácí pita chleba | Coolinářka
17. 8. 2024

Domácí pita chleba

Ingredience

  • 200 ml teplé vody
  • 20 g cukru krupice
  • 6 g čerstvého droždí
  • ½ lžičky soli
  • 20 ml olivového oleje + na potření
  • 400 g hladké mouky + na pomoučení válu
  • 2 lžíce bílého jogurtu

Ať už jako příloha ke grilování nebo k naplnění jako originální svačinka… zkrátka tyto pita chleby, kterým se při pečení vytvoří charakteristická kapsa, najdou ve vašem gastro-repertoáru jistě své místo!

Postup

  1. Do mísy nalijte teplou (ne však horkou) vodu. Zamíchejte do ní cukr, aby se rozpustil a následně rozdrobte čerstvé droždí. Vše znovu zamíchejte. Do vzniklé směsi nasypte hladkou mouku, sůl, přidejte olivový olej a bílý jogurt. Vařečkou nebo v robotu hnětacím hákem zadělejte pružné těsto.

  2. To nechte kynout cca 60 minut a během kynutí ho dvakrát přeložte. Stačí v míse okraje těsta nadzvednout a přeložit na střed.

  3. Troubu předehřejte na 250°C. Nakynuté těsto rozdělte na pomoučeném válu na 8 dílů, z každého vytvořte bochánek a ten nejprve rukama a pak pomocí válečku vyválejte na placku o průměru cca 20-25 cm.

  4. Placky položte na ideálně litinový plech a dejte je péct do předehřáté trouby na cca 5-7 minut. Během pečení se pita chleby nafouknou a vznikne tak kapsa, která se dá následně plnit.

  5. Po upečení je lehce potřete olivovým olejem a nechte zchladnout na drátěné mřížce.

To nejlepší pro vaše zdraví

Malá jídla

Malá jídla

Pečivo, přílohy, pesta, krekry, ...

Pečivo, přílohy, pesta, krekry, ...

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu