Ingredience
- 200 ml teplé vody
- 20 g cukru krupice
- 6 g čerstvého droždí
- ½ lžičky soli
- 20 ml olivového oleje + na potření
- 400 g hladké mouky + na pomoučení válu
- 2 lžíce bílého jogurtu
Ať už jako příloha ke grilování nebo k naplnění jako originální svačinka… zkrátka tyto pita chleby, kterým se při pečení vytvoří charakteristická kapsa, najdou ve vašem gastro-repertoáru jistě své místo!
Postup
Do mísy nalijte teplou (ne však horkou) vodu. Zamíchejte do ní cukr, aby se rozpustil a následně rozdrobte čerstvé droždí. Vše znovu zamíchejte. Do vzniklé směsi nasypte hladkou mouku, sůl, přidejte olivový olej a bílý jogurt. Vařečkou nebo v robotu hnětacím hákem zadělejte pružné těsto.
To nechte kynout cca 60 minut a během kynutí ho dvakrát přeložte. Stačí v míse okraje těsta nadzvednout a přeložit na střed.
Troubu předehřejte na 250°C. Nakynuté těsto rozdělte na pomoučeném válu na 8 dílů, z každého vytvořte bochánek a ten nejprve rukama a pak pomocí válečku vyválejte na placku o průměru cca 20-25 cm.
Placky položte na ideálně litinový plech a dejte je péct do předehřáté trouby na cca 5-7 minut. Během pečení se pita chleby nafouknou a vznikne tak kapsa, která se dá následně plnit.
Po upečení je lehce potřete olivovým olejem a nechte zchladnout na drátěné mřížce.