Ingredience
- uzená žebra (nebo tradičně kost od pršutu se zbytkem masa)
1 hrnek černých fazolí1 mrkev1 petržel1 rajče2 brambory1 cibule2 stroužky česneku100 g uzeného bůčku1 hrst petrželové natě- sůl
- pepř
Receptů na tuto typickou chorvatskou polévku je spousta, dá se říct, že každá rodina má ten svůj oblíbený. Nikdy v ní ale nechybí uzené maso a fazole. Zkuste si tuto polévku, která vás zaručeně zahřeje a postaví na nohy, uvařit během nadcházejících podzimních dnů!
Postup
Do hrnce vložte kost z pršutu nebo uzená žebra spolu s fazolemi (ty předem namočte, nejlépe přes noc), celým stroužkem česneku a celou cibulí
Vše zalijte vodou a vařte na mírném plameni asi 60 minut
Nyní vyjměte cibuli a česnek a vyhoďte je
Po hodině dejte do hrnce ostatní suroviny: nakrájené brambory, oloupané a nakrájené rajče, mrkev a petržel
Když je vše uvařené do měkka, do polévky přidejte už jen drobně nakrájenou petrželku, uzený bůček a druhý stroužek česneku
Tuto směs před tím krátce orestujte na pánvi
Polévku dochuťte solí a pepřem.
Dobrou chuť!