Závin s mákem a višněmi | Coolinářka
25. 9. 2016

Závin s mákem a višněmi

Ingredience

  • 1 balení listového těsta (300g)
  • 150ml mléka
  • cca 100g mletého máku
  • 1 lžíce povidel
  • špetka mletého hřebíčku
  • moučkový cukr
  • 1 lžíce rumu tuzemáku
  • vypeckované višně (mohou být i mrazené)
  • 1 vejce
  • 1 hrst plátků mandlí
  • hladká mouka na pomoučení válu

Moc ráda peču záviny z listového těsta. Ať už klasický jablečný s ořechy, tak i jeho slané verze třeba s cuketou nebo špenátem. Však není nic jednoduššího, než naplnit připravené těsto, zabalit a upéct… A snad i to listové těsto se časem naučím připravovat domácí 🙂
Dnes mám pro vás tip na netradiční sladkou verzi závinu – s makovou náplní a višněmi.

Postup

  1. Nejprve si připravte makovou náplň

  2. Mléko nalijte do menšího tlustostěnného hrnce a svařte ho s mletým mákem v hustou kaši

  3. Do ní přidejte rum, mletý hřebíček a lžíci povidel

  4. Nyní směs ochutnejte a doslaďte dle chuti moučkovým cukrem

  5. Makovou směs nechte zcela vychladnout

  6. To je velmi důležité, pod teplou náplní by se vám listové těsto rozteklo!
    Troubu předehřejte na 200 stupňů.
    Listové těsto rozválejte na válu poprášeném hladkou moukou do tvaru obdélníku

  7. Okraje nařezejte, tak jak vidíte na obrázku

  8. Do středu těsta dejte vychladlou makovou náplň a posypte vypeckovanými višněmi

  9. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem

  10. Nyní závin zabalte: jednotlivé nařezané díly těsta přehněte přes sebe do středu závinu přes náplň

  11. Nyní ho opatrně přeneste na plech s pečícím papírem

  12. Z vrchu ho ještě pomašlujte vejcem a celý závin posypte mandlovými plátky

  13. Závin pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 20 minut.
    Po upečení ho nechte trochu zchladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte.
    Dobrou chuť!

    recept vznikl ve spolupráci s http://www.kolonial.cz

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu