Ingredience
200 g moučkového cukru2 vejce1 žloutek200 -300 g hladké mouky (podle velikosti vajec)2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru1 lžička prášku do pečiva
Tento tradiční vánoční recept jsem našla v jednom rukou psaném sešitě s recepty po babičce. Nemám bohužel vykrajovátko na zázvorky, ale zkusila jsem je udělat v tvaru vloček. Tajemství úspěchu tohoto receptu tkví ve správném ušlehání cukru s vejci. Letos mám k dispozici skvělého pomocníka, firma Kenwood mi zaslala k otestování robot Major Titanium a na tomto receptu jsem ho poprvé vyzkoušela. Rozhodně mi ušetřil ruce a pěna z cukru a vajec byla dokonalá.
Postup
Cukr, vejce a žloutek vyšlehejte do bílé pevné pěny, to je velmi důležité! Já jsem použila právě robot Kenwood Major Titanium se šlehací metlou
Nejprve jsem šlehala na střední otáčky, pak na téměř nejvyšší
Přidejte mouku a zázvor
Na vále důkladně rukama vypracujte hladké pružné těsto.
Vál, váleček a těsto si posypte hladkou moukou, aby se k sobě nelepiliVykrajovátky ve tvaru vloček vykrajujte zázvorky, každé vykrajovátko si vždy „namočte“ do hladké mouky, vločka vám většinou zůstane v něm, tak ji na vál trochu pomozte tupým nožem nebo špejlí
Opatrně je skládejte vedle sebe na plech s pečícím papírem.
Je důležité je nechat přes noc v lednici nebo v chladné místnosti schnoutRáno předehřejte troubu na 180 stupňů.
Vločky obraťte dolní stranou nahoru a pečte na 180°C asi 5 minut, potom zmírněte teplotu trouby na 160°C a dopečte je dozlatova.
Zázvorky dejte do krabice s víkem a nechte je do Vánoc proležet.
Dobrou chuť!Recept najdete také v mé Vánoční kuchařce pro kluky a holky.