Ingredience
1 vepřové koleno1 střední cibule2 -3 stroužky česneku250 ml černého piva2 lžíce medu1 lžíce dijonské hořčice1 lžíce grilovacího koření bez soli- sůl
- pepř
- slunečnicový olej
Troufám si tvrdit, že pomalu pečené vepřové koleno je daleko chutnější než předvařené a dopečené, jak se obvykle dělává. Na tuhle dobrotu se vyplatí počkat!
Recept vznikl ve spolupráci s http://www.kolonial.cz
Postup
Nejprve si připravíme marinádu
V tlustostěnné pánvi nebo hrnci na troše oleje osmažte na jemno nakrájenou cibulku
Až začne zlátnou, přidejte na plátky nakrájené stroužky česneku a společně smažte necelou minutu
Nyní přisypte grilovací koření a ihned vše zalijte pivem
Do této směsi přidejte med a hořčici, osolte ji a opepřete
Marinádu vařte asi 10 minut.
Troubu si předehřejte na 110 stupňů.
Mezitím si kůži na vepřovém kolenu nakrojte tak, aby řezy tvořily mřížkuMaso důkladně osolte a opepřete
Připravte si litinový pekáč s pokličkou a dejte do něho vepřové koleno
To nyní přelijte marinádou a dejte ho péct na 6 hodin (klidně přes noc).
Po této době by mělo být maso úplně měkkéNyní sundejte pokličku, zvyšte teplotu pečení na 200 stupňů a koleno dopečte pod grilem tzv. na barvu – asi 30 minut, maso během tohoto dopékání přelévejte výpekem
Hotové koleno servírujte s čerstvým chlebem, strouhaným křenem, hořčicí a kyselou okurkou.
Dobrou chuť!
poznámka: stejným způsobem můžete koleno upéct i v pomalém hrnci