Ingredience
- na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 60 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 20 g droždí
- špetka cukru
- na náplň:
- 250 g mozzarelly
- 200 g balkánského sýru
- 1 lžíce másla
- 30 g plocholisté petrželky
- + lžička másla na potření
Chačapuri má původ v Gruzii, jde o chlebovou placku se sýrem a každá oblast dělá trochu jiný recept. Některé se pečou s rozklepnutým, další jsou úplně tenounké jako pizza. Mě ale zaujal tento recept, který se vlastně nejvíc podobá chlebové placce. Tradičně se peče v peci s otevřeným ohněm, ale doma si vystačíte s pořádně rozpálenou troubou.
(Recept je na 2 placky a vznikl ve spolupráci s http://www.kosik.cz)
Postup
Nejprve nechte vzejít kvásek. Do misky rozdrobte droždí, přidejte k němu trošku cukru a zalijte ho asi dvěma lžícemi vlažného mléka. Misku přikryjte utěrkou a nechte droždí asi 5 minut aktivovat.
Do zadělávací mísy nasypte hladkou mouku, přidejte zbytek mléka, rozpuštěné máslo, celá vejce, sůl a připravený kvásek. Pomocí robotu nebo ručně zadělejte kompaktní nelepivé těsto, které dejte kynout na teplé místo asi na hodinu.
Mezitím si připravte náplň ze strouhané balkánského sýru, mozzarelly (ale klidně můžete použít i tvrdý sýr např. goudu) a nasekané petrželky, přidejte povolené máslo a ručně zpracujte sýrovou směs.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Z těsta pak rozválejte placku, do jejího středu dejte polovinu sýrové náplně a vytvořte takový balíček, který nyní rozválejte znovu na placku. Náplň zůstane uvnitř. Doporučuji do těsta udělat drobnou dírku, aby mohla při pečení unikat pára a vlhkost. U druhé poloviny těsta postupujte stejně.
Troubu předehřejte na 240 stupňů a do ní dejte na cca 20 minut péct placky ideálně na litinovém plechu na pizzu, případně na klasickém plechu s pečícím papírem.
Hotové ještě horké chačapuri potřete kouskem másla.