Ingredience
- hrnek o objemu 320 ml
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 2/3 hrnku bílého cukru
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 velké nebo 3 malé citrony
- 1/2 lžičky citronové kůry
- ⅓ NEmletého máku
Na bábovkovou formu Nordic Ware jsem měla zálusk dlouho, nejen, že platí za nejlepší a nejkvalitnější, ale navíc jsou fakt krásné. Proto, když jsem měla možnost si vybrat něco z eshopu Denis Henry, neváhala jsem ani chvilku a má volba padla právě na formu této legendární americké značky. Chvilku jsem váhala, jestli vzít větší či menší, ale nakonec jsem zvolila objem 1,4l, tedy ten menší, pro mé recepty naprosto dostačující. Formu jsem vymazala klasicky máslem a vysypala sladkou drobenkou z mletých piškotů a bábovka se vyklopila bez problémů. Forma je vyrobena z masivního litého hliníku, který zajišťuje perfektní rozvod tepla, zajistí rovnoměrné propečení a bábovka tak nebude suchá či spálená. Formy můžete vybírat zde . Navíc jsem si přikoupila plátěný pytlík, ve kterém formu skladuji.
Vyzkoušejte například dnešní recept na vláčnou citronovou bábovku s mákem.
Postup
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
Do jedné mísy si připravte tekutou směs z mléka, oleje, cukru, čerstvě vymačkané šťávy ze dvou citronů (cca 70 ml), nastrouhané kůry a vajec. Vše ruční metlou prošlehejte.Do druhé mísy prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Pak přidejte nemletý mák. Sypkou směs promíchejte.
Nyní postupně zapracujte sypkou směs do tekuté. Vznikne hladké těsto. To vlijte do máslem vymazané a hrubou moukou nebo mletými piškoty vysypané formy na bábovku.
Bábovku dejte péct do předehřáté trouby na 170 stupňů při funkci horní a spodní ohřev. Hotovou ji vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zchladnout.