Ingredience
- 200 g cukru krupice
- 150 g másla
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 vejce
- 240 g hladké mouky
- 20 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- drobné lentilky
Můj oblíbený univerzální recept na sušenky – cookies, dnes ve variantě s lentilkami. Ale můžete použít i ořechy, nalámanou čokoládu, hrozinky, atd. A do přípravy můžete zapojit i děti.
Postup
Nejprve důkladně vyšlehejte povolené máslo s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem. Vznikne nadýchaný bílý krém.
Asi po 5 minutách šlehání do krému vyklepněte vejce a znovu šlehejte, dokud se vše nepropojí.
Mezitím smíchejte sypké suroviny – hladkou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl. Ty postupně krátce zašlehejte do máslové směsi.
Část lentilek vařečkou jemně zamíchejte do těsta, trochu si jich nechte navrch sušenek. (Použijte ideálně drobné lentilky, z těch klasických se při pečení rozpustí barva).
Těsto teď rozdělte napůl a z každé poloviny vytvořte váleček o průměru asi 3 cm. Oba válečky zabalte do potravinové fólie a dejte asi na 60 minut ztuhnout do chladničky.
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů. Válečky těsta vyndejte z chladničky, rozbalte a nakrájejte asi na centimetrové placičky. Ty pak vyskládejte na plech s pečícím papírem. Do sušenek vtlačte navrch ještě pár lentilek. Sušenky pečte asi 20 minut, dokud jim nezezlátnou okraje. Pak je nechte zchladnout na drátěné mřížce.