Ingredience
- 400 g 40% smetany
- 3 žloutky
- 50 g cukru krupice
- ½ vanilkového lusku
- špetka soli
- 3 lžíce cukru krupice na krustu
- drobné ovoce k dekorování
Jednodušší, než se zdá! Stačí pár ingrediencí, chvilku času a flambovací pistoli. Crème brûlée v letní verzi s ovocem neodoláte!
Recept vznikl ve spolupráci s Košik.cz
Postup
Předehřejte troubu na 120°C, nastavte funkci horkovzduch.
V míse smíchejte ruční metlou žloutky, cukr a sůl.
V malém hrnci zahřejte smetanu na cca 80°C, vyškrábněte do ní vanilková semínka z části rozkrojeného lusku.
Do misky s vaječnou směsí nejprve po lžičkách a asi natřikrát nalijte teplou smetanu. Vždy zašlehejte, dokud se obě směsi nespojí.
Tuto směs přeceďte přes jemné síto do vhodných zapékacích misek. Misky položte do vodní lázně: do pekáče k miskám nalijte tolik horké vody, aby sahala do poloviny misek.
Pečte 20 minut přikryté alobalem a dalších 25 minut odkryté. Misky vyjměte z vodní lázně a nechte je zcela vychladnout. Přikryjte je folií a dejte do lednice alespoň na 3 hodiny případně přes noc.
Těsně před podáváním posypte povrch rovnoměrně krupicovým cukrem. Použijte flambovací pistoli a cukr zkaramelizujte. Pohybujte hořákem rovnoměrně, aby se karamel nepřipálil. Povrch krusty poklaďte drobným letním ovocem a ihned podávejte.