Ingredience
- 15 g čerstvého droždí
- 1 lžíce cukru krupice
- 130 ml teplé vody
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce + 1 žloutek na pomašlování
- 1 lžička soli
- 50 g sádla
- slané tyčinky k ozdobení
- provázek a olej ke tvarování
Říjen – období dýní. V dnešní receptu sice dýně, jakožto surovina, není, ale i tak ji neopomeneme. Kynuté pečivo totiž můžete velmi jednoduše pomocí provázku vytvarovat do formy roztomilé dýně. Dopřát si pak můžete tyto nadýchané houstičky.
Recept vznikl ve spolupráci s Kulinaria.cz
Postup
Nejprve v zadělávací míse rozdrobte čerstvé droždí a přidejte krupicový cukr. Společně ruční metlou třete do doby, než se vytvoří řídká kašička. K ní přidejte hladkou mouku, rozšlehané vejce, teplou (ne vroucí) vodu a sůl. Společně asi 3 minuty hněťte a následně přidejte sádlo.
Dál těsto zadělávejte cca 10 minut. Hotové těsto nechte kynout cca 60 minut.
Pak ho přendejte na vál a rozdělte na 5 dílů. Z každého vytvořte bochánek, který pomocí tří provázků vytvarujte jako dýni. Provázky příliš neutahujte, protože housky necháme dokynout ještě 15 minut a tím dýně získají požadovaný tvar.Troubu dejte předehřát na 190 stupňů. Vykynuté houstičky před pečením potřete rozšlehaným žloutkem, přendejte na nastavitelný plech Guardini a pečte cca 15 minut. Pak je nechte zchladnout na drátěné mřížce, zbavte provázků a dozdobte slanou tyčinkou.