Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 120 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce likéru amaretto
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 1 hrst loupaných mandlí
- 1 hrst loupaných pistácií
- 1 lžíce sušených brusinek
Přátelé, tahle sušenky možná znáte z italských bister či kaváren. Jsou plné ořechů a já v nich využila výborné oříšky, které mi přišly z eshopu Ochutnej ořech, kde mají za moc výhodné ceny nejen oříškový sortiment, ale i zdravé sladkosti, semínka, sušené ovoce, ale i ghí nebo kokosový olej. Dodání bylo bleskurychlé, do druhého dne. Moc doporučuji!
Postup
V míse vyšlehejte vejce, rozpuštěné máslo, amaretto a cukr krupici do pěny. Pak ke směsi přidejte mouku s práškem do pečiva, solí a citronovou kůrou. Vznikne hutné, nelepivé těsto.
Přendejte ho na vál a ručně do něj zapracujte mandle, pistácie a brusinky. Těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé vytvořte podlouhlý váleček, který dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 20 minut.
Po této době válečky vyndejte z trouby a nakrájejte je ostrým nožem na jednotlivé plátky – sušenky, které rozložte na plech a dejte dosušit zpátky do trouby při 150 stupních na dalších 10 minut.
Hotové sušenky nechte zchladnout a podávejte je s dezertním vínem, kávou nebo čajem. Tradičně se do něj namáčí.