Kachní paštika s uzeným bůčkem | Coolinářka
10. 3. 2021

Kachní paštika s uzeným bůčkem

Ingredience

  • 400 g kachních jater
  • 200 g uzeného bůčku
  • 180 g kvalitního másla
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička koření na divočinu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 40 ml koňaku
  • sůl
  • pepř
  • sušené brusinky
  • 2 lžíce Ghí (přepuštěné máslo)

Přátelé, ruku na srdce, jak to máte v dnešní zvláštní době s konzumací vína? Restaurace a vinárny jsou zavřené, já se přiznám bez mučení, že hezký večer se skleničkou dobrého vína si děláme celkem často doma, když uspíme děti, zapneme Netflix a vychutnáme si dobré víno a k němu něco k zakousnutí. A protože se moc ve vínech nevyznám, objednávat ho online byl trošku oříšek. Ale jen do té doby, než jsem objevila dokonale přehledný a eshop s tuzemskými i zahraničními víny Víno do Bodláků.

Tentokrát jsem vyzkoušela oceňované Rulandské modré z velkopavlovické oblasti z Rodinného vinařství Sedlák, výborně se k němu hodí třeba domácí paštika z kachních jater, kterou můžete vyzkoušet podle následujícího receptu.

Recept vznikl ve spolupráci s Víno od Bodláků.

Postup

  1. Do hlubší, ideálně litinové pánve dejte na 50g másla smažit nahrubo nakrájenou šalotku. Po chvilce přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku. Po necelé minutě přidejte na kostičky nakrájený uzený bůček. Vše restujte asi 2-3 minuty.

  2. Následně přidejte očištěná a nakrájená kachní játra, rozmarýn a směs koření na divočinu. Ze všech stran játra opečte a následně je podlijte koňakem. Alkohol se během pár minut odpaří. Nyní pánev přikryjte poklicí a na mírném ohni vše duste asi 5 minut. Poté zkuste jeden kousek jater rozříznut a přesvědčte se, zda není syrový.

  3. Pokud máte rádi paštiku hrubší, tak asi 2 kousky jater z pánve vyndejte a nakrájejte zvlášť. Nyní celý, ještě horký, obsah pánve rozmixujte a přidejte k němu cca 130 g nakrájeného povoleného másla (ale ne rozpuštěného). Máslo míchejte v játrové směsi, dokud se v ní nerozpustí.  Paštiku dochuťte solí, nasekanými sušenými brusinkami, nezapomeňte zamíchat i nakrájené kousky jater.

  4. Paštiku nyní přendejte do zavařovací sklenice či keramické formy, její povrch zalijte rozpuštěným Ghí (přepuštěné máslo) a posypte celými kuličkami barevného pepře a sušenými brusinkami. Paštiku nechte zcela zchladnout v lednici.

  5. Paštiku servírujte s oblíbeným pečivem a skleničkou červeného vína.

To nejlepší pro vaše zdraví

Malá jídla

Malá jídla

Recepty z masa

Recepty z masa

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu