Ingredience
- 280 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka
- 4 lžíce kakaa
- 500 ml kefíru
- 120 ml oleje
- 3-4 lžíce medu
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- cca 120 g červeného rybízu (může být i mražený)
- Na polevu:
- 200 g hořké čokolády
- 200 ml 30% smetany ke šlehání
- máslo a hrubá mouka na vymazání pekáče
Kefírovou buchtu mám spojenou s dětstvím, moje mamka ji dělávala s citronovou polevou. Protože čokoláda si dokonale rozumí právě s kyselou chutí. Proto jsem recept trošku inovovala a do těsta jsem přidala pikantní červený rybíz. Stejně dobře ale v těstě fungují i ořechy nebo ji můžete nechat jen tak.
Postup
Připravte si dvě mísy. V první smíchejte všechny sypké suroviny: hladkou mouku, cukr, kakao, jedlou sodu a prášek do pečiva.
V druhé míse smíchejte tekuté suroviny: kefír, olej, med a vejce. Použijte ruční metlu.
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 stupňů.
Nyní elektrickým šlehačem postupně zašlehejte sypké suroviny do tekuté směsi. Hotové těsto vlijte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech či pekáč (ideálně cca 23 × 34 cm) a dejte péct do předehřáté trouby asi na 50 minut. Po cca 15 minutách pečení poklaďte na buchtu kuličky červeného rybízu. Po upečení nechte zcela zchladnout.
Čokoládovou polevu připravíte následovně: hořkou čokoládu rozlámejte. Smetanu vlijte do hrnce a dejte vařit. Když je vroucí, vypněte sporák a vsypejte do ní rozlámanou čokoládu, nechte ji povolit a pak ruční metlou promíchejte, vznikne hladká lesklá poleva. Vylijte ji na povrch zchladlého moučníku a nechte ztuhnout.