Ingredience
- 4 králičí stehna
- 2 lžíce ghí
- 2 střední mrkve
- 2 střední petržele
- 1 cibule
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžička jalovce
- 1/2 lžička nového koření
- 300 ml masového vývaru
- 200 g plátků slaniny
- 5 lžic šípkové marmelády Darbo
- citronová šťáva
- 1 a 1/2 lžíce másla
- sůl
- pepř
Původně jsem králičí stehna chtěla připravit klasiky na smetaně, ale vzpomněla jsem si, že mám doma výbornou šípkovou marmeládu od Darbo , volba byla jasná, tentokrát bude se šípkovou. Recept je jednoduchý, vyzkoušejte ho, hodí se i ke zvěřině nebo k hovězímu masu.
Postup
Ve velkém litinovém hrnci nebo pekáči, ve kterém budete později vše péct, na ghí orestujte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel. Když začnou zlátnout, přidejte nasekanou cibuli a společně zarestujte. Následně přidejte k zelenině lžíci rajského protlaku a koření (bobkový list, nové koření a jalovec), zamíchejte a zalijte asi 200 ml vývaru.
Králičí stehna omyjte, osušte, osolte a opepřete. Zabalte je do plátků slaniny a vložte do hrnce na zeleninu s vývarem. Hrnec či pekáč přiklopte a dejte péct na cca 60- 70 minut do trouby na 180 stupňů.
Po této době by maso mělo být už měkké, odkryjte ho a dopečte asi 15 minut bez pokličky. Pak maso vyndejte na talíř, přikryjte ho alobalem a dodělejte omáčku. Nejprve z ní vyndejte koření, do hrnce pak přilijte zbytek vývaru a obsah promixujte nebo propasírujte. Přidejte šípkovou marmeládu Darbo, ruční metlou prošlehejte a vařte ji ještě asi 15 minut, dle chuti ji okyselte citronovou šťávou a dosolte ji. Nakonec do horké (ne vroucí) omáčky zamíchejte máslo pro zjemnění.
Králičí stehna podávejte přelitá šípkovou omáčkou a jako přílohu zvolte například karlovarské knedlíky.