Ingredience
- 2 polévkové lžíce másla
- 1 malý pórek
- 4 střední brambory typu C
- 2 polévkové lžíce Mělnického křenu
- 800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- pár kapek citronové šťávy
- 200 g smetany
- k podávání:
- 50 g šunky nebo slaniny
- 1 lžíce sekané zelené části jarní cibulky
- 1 polévková strouhaného Mělnického křenu
Polévka z brambor nemusí být jen klasická bramboračka… Nás naprosto nadchla tato jemná krémová polévka s Mělnickým křenem,jehož sklizeň právě vrcholí.
Postup
Ve velkém polévkovém hrnci 2 lžíce másla. Přidejte pórek a smažte, dokud nebude měkký.
Přidejte na kostičky nakrájené brambory. Přidejte 2 lžíce nastrouhaného křenu, zalijte vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou.Zatímco se polévka vaří, opečte na pánvi slaninu nebo šunku dokřupava.
Jakmile jsou brambory měkké, rozmixujte polévku tyčovým mixérem, dokud nebude hladká.
Přidejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Polévku vařte ještě dalších cca 10 minut.Podávejte s nakrájenou zelenou částí jarní cibulky, opečenou slaninou nebo šunkou a nastrouhaným čerstvým křenem.