Ingredience
- ⅓ kostky droždí
- 1 lžička cukru
- 130 ml vlažného mléka
- 340 g hladké mouky
- 50 g másla
- 1 lžička soli
- 1+1 vejce
- 60 g bazalkového pesta Statek
Petra a David, moji dlouholeté přátelé, jejichž produkty jistě znáte ještě pod původním názvem Hradecké delikatesy. Pod novým názvem Statek letos soutěží v soutěži Potravina a potravinář královehradeckého kraje hned se třemi produkty – sirupem z lípových květů, cibulovým čatní a bazalkovým pestem. Právě s tímto produktem jsem připravila dnešní recept Kynuté uzlíky.
Hlasovat do soutěže Potravina a potravinář HK kraje můžete až do 31. 8. 2024 zde: https://www.potravinarroku.cz/hlasovani-1
Postup
Nejprve do malé misky rozdrobte čerstvé droždí, zasypte ho cukrem a přidejte část vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek, bude to trvat cca 10 minut.
Do zadělávací mísy vlijte zbytek mléka, rozklepněte jedno vejce, přidejte hladkou mouku, nakrájené máslo, sůl a nakonec aktivní kvásek. Důkladně zadělejte těsto, které nechte následně kynout cca 90 minut na teplém místě.
Vykynuté těsto na válu rozdělte na 6 stejných částí. Každou prsty roztáhněte do tvaru oválu. Pomažte vrstvou pesta a zarolujte přes delší stranu jako roládu. Tu rozkrojte podélně napůl a oba vzniklé cípy zamotejte do sebe a ze vzniklého “copánku” vytvořte uzel.
Všechny uzly položte na plech s pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě cca 20-30 minut dokynout. Pak je pomašlujte rozšlehaným vejcem a dejte je péct do předehřáté trouby na 180 stupňů cca 25 minut dozlatova.