Ingredience
- TĚSTO:
- 150 g hladké mouky
- 100 g mandlové mouky
- 2 žloutky
- 125 g studeného másla
- nastrouhaná kůra z ½ citronu
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce moučkového cukru
- NÁPLŇ:
- 250 g mascarpone
- 1 žloutek
- 2 lžičky moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového pudinku
- 350 g rybízové marmelády
Klasika v podobě lineckého koláče, ozvláštněná jemnou chutí mascarpone, které si dokonale rozumí s výraznou marmeládou.
Postup
Nejprve si oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete, tak je dejte do chladničky a využijte v jiném receptu. Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu.
Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny – mouku, mandlovou mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Teď klidně použijte ruce nebo metlu robotu a vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto.
Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na cca dvě hodiny do chladničky. Připravte si vál, hladkou mouku, vykrajovátko srdíčko, váleček a koláčovou formu. Troubu si předehřejte na 170 stupňů, funkci spodní a vrchní ohřev (ne horkovzduch, těsto by se kroutilo).
Na pomoučeném válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet. Vál a váleček posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na dva díly (1:2). Větší část vyválejte na placku a tu opatrně namotanou na válečku přeneste do koláčové mísy.
Mezitím ruční metlou promíchejte mascarpone se žloutkem, vanilkovým pudinkovým práškem a moučkovým cukrem. Vlijte ho na těsto. Rybízovou marmeládu nejprve promíchejte a pak rozmažte cukrářskou kartou na vrstvu mascarpone. Zbytek těsta také rozválejte a vykrajujte z něho srdíčka. Ty klaďte na marmeládu po celé ploše koláče.
Linecký koláč pečte přibližně 35 minut. Pak ho nechte zcela zchladnou a servírujte.