Ingredience
- 1.5 lžíce hladké mouky
- 20 g másla
- 150 ml plnotučného mléka
- 100 g hnědého cukru krupice
- 1 tyčinka skořice
- 3 hřebíčky
- 2 lžíce Hallabong
- 100 g sekaných mandlí
- 100 g sekaných vlašských ořechů
- ½ lžičky strouhané citronové kůry
- šťáva z ½ citronu
- 60 g hořké čokolády na polevu
Marokánky jsou vděčné vánoční cukroví. Jeho příprava je velmi jednoduchá a dají se udělat na mnoho způsobů. Změnit můžete druhy ořechů i ovocnou složku – já jsem tentokrát použila Hallabong (druh mandarinky), který můžete pořídit na eshopu YUZU.cz , kde nezapomeňte použít slevový kód coolinarka15 na vše (kromě výhodných nabídek).
Postup
Nejprve ruční metlou smíchejte cukr v zahřátém mléce. Přidejte celou skořici a hřebíčky a cca 3 minuty provařte, aby se koření v mléce rozvonělo.
V hlubší pánvi rozpusťte máslo, metličkou zašlehejte mouku a hned vlijte směs cukru s mlékem, společně provařte. Koření vyndejte.
Do této směs zamíchejte sekané mandle a vlašské ořechy, které můžete předem na suché pánvi lehce opražit. Nakonec vmíchejte Hallabong, citronovou kůru a šťávu. Tuto směs vařte do zhoustnutí a následně ji nechte trochu vychladnout.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si plech s hnědým pečícím papírem nebo pečící podložkou. Pomocí dvou lžic tvarujte z oříškové směsi hromádky.
Marokánky dejte péct na cca 20 minut dozlatova.
Upečené je opatrně sundejte z pečícího papíru a nechte je zcela zchladnout na kovové mřížce.
Čokoládu rozpusťte pozvolna na vodní lázni nebo krátce v mikrovlnné troubě.
Vychladlým marokánkám potírejte rozpuštěnou čokoládou spodní stranu a nechte je zaschnout.