Ingredience
- 1 mladá kachna
- sůl
- celý kmín
- na nádivku:
- 6 bílých rohlíků, housek nebo 2/3 bílé veky
- 6 vajec
- 50 ml smetany
- 50 g rozpuštěného másla
- 300 g anglické slaniny vcelku nebo uzené krkovice
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 2 lžíce nasekané plocholisté petrželky
- 2 hrsti mandlových plátků
- muškátový oříšek (nemusí být)
- sůl
- pepř
Kdo říká, že velikonoční nádivka patří jen k uzenému…? Zkuste ji letos upéct s mladou kachnou.
Postup
Troubu předehřejte na 150 stupňů.
Kachnu omyjte a osušte papírovým ubrouskem. Ze všech stran ji osolte a okmínujte. Vložte ji do pekáče, ten zaklopte poklicí nebo alobalem a pečte pozvolna asi 3 hodiny.
Pečivo nakrájejte na malé kostičky, ty přesypte do větší mísy. Mezitím si orestujte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu nebo uzené maso spolu s nasekanou jarní cibulkou. K pečivu přidejte 6 žloutků, rozpuštěné zchladlé máslo a 50 ml smetany. Pak přidejte orestované uzené, sekané mandle, pažitku, petrželku, dvakrát strouhněte muškátový oříšek a nakonec přidejte špetku soli a čerstvě namletý pepř.
V jiné míse ušlehejte vaječné bílky se špetkou soli v tuhý sníh. Ten postupně (na třikrát) jemně vmíchejte do těsta na nádivku. Hotovou směsí dejte kolem téměř upečené kachny a pečte společně už odkryté při 180 stupních cca 20 – 30 minut.