Ingredience
- na korpus:
- 250 g oloupané a jemně nastrouhané mrkve
- 260 g polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 200 g oleje
- 100 g hnědého cukru
- 100 g krupicového cukru
- 3 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g zakysané smetany
- 80 g vlašských ořechů
- Na krém:
- 200 g másla, změklého při pokojové teplotě
- 500 g smetanového sýru Philadelphia
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
Jak víte, nejsem žádná velká cukrářka! Proto sladké připravuji ve formě bábovek, buchet na plech nebo muffinů či snadných koláčů. Dorty moc často nedělám a obvykle si je spíš objednám u šikovných cukrářek. Čas od času se ale vybičuji a nějaký snadný dort připravím. Jako tentokrát… nechala jsem se ukecat a připravila klasický mrkvový dort. Povedl se náramně a proto se s vámi podělím o svůj recept.
Recept vznikl ve spolupráci s Košik.cz
Postup
Umyjte, oloupejte a nastrouhejte mrkev. Předehřejte troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev) a vymažte dortovou formu.
Prosejte a smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl, skořici, muškátový oříšek a hřebíček. Ve velké míse prošlehejte olej a oba cukry. Jakmile se spojí, přidejte vejce a vanilku. Poté vmíchejte strouhanou mrkev a zakysanou smetanu.
Do této směsi vsypte všechny suché ingredience a nahrubo nasekané ořechy a jemně promíchejte, aby se spojily. Těsto vlijte do dortové formy a pečte 35–40 minut.
Nyní si připravte krém. Máslo a smetanový sýr dejte do mísy. Elektrickým šlehačem mixujte, dokud nebude směs úplně hladká. Postupně krátce zašlehejte moučkový a vanilkový cukr. Krém dejte do lednice.
Korpus nechte asi 15 minut vychladnout poté ho vyklopte na drátěnou mřížku, aby úplně vychladl. Pak ho rozkrojte pomocí režné nitě na dva stejně vysoké pláty. Poté jeden z nich potřete vrstvou krému a dejte je na sebe. Zbylý krém nandejte na vršek dortu a ozdobte ho vlašskými ořechy. Dort dejte na pár hodin odležet do ledničky.