Ingredience
200 g hladké mouky150 g povoleného másla3 lžíce vlažného mléka10 g droždí- špetka cukru krupice
- bílek z jednoho vejce
- sůl
- vyloupané madle, kmín, sezamové semínko apod.
Možná znáte vánoční cukroví z těsta, které kyne pod vodou – podvodnice. Zkusili jste je ale udělat na slano? Jsou skvělé, mě chutnají možná ještě víc než tradiční sladká varianta. Blíží se Silvestr a právě na oslavu končícího roku se toto pohoštění výborně hodí. Tak ho zkuste, určitě u svých hostů zabodujete!
Postup
Nejprve nechte vzejít kvásek z rozdrobených kvasnic, cukru a vlažného mléka
Ten pak ručně zapracujte s máslem, moukou a špetkou soli v těsto
Chvíli ho hněťte a pak ho dejte do vyšší mísy s vodou, tak aby koule z těsta byla ponořená
Pod vodou nechte kynout cca 4 – 5 hodin
Poté těsto vyválejte na hojně hladkou moukou vysypaném válu na placku (nenechte se odradit „rozpatlaností“ těsta) a z ní rádlem vykrajujte čtverečky
Tyto vyskládejte na plech s pečícím papírem, pomašlujte je vaječným bílkem, osolte a dle chuti ozdobte
Já dávám vyloupanou mandličku, ale můžete použít kmín, sezamové semínko a podobně
Podvodnice pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 – 20 minut.
Dobrou chuť!