Ingredience
250 g polohrubé mouky100 g másla6 lžic lžic cukru krupice20 g droždí90 ml vlažného mléka1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)- špetka soli
120 g tvarohu z alobalu (ne z vaničky)1 vanilkový cukr2 lžíce švestkových povidel1 lžička rumu tuzemáku- na drobenku:
1 lžíce másla,3 lžíce hrubé mouky,1 lžíce cukru cukr
Taky se rádi vracíte k tradičním babičkovským receptům? Mnohé gastrotrendy jsou fajn, ale dát si k nedělní odpolední kávě koláč s drobenkou…. nad to není!
Postup
V míse prosejte mouku, doprostřed udělejte důlek a do něho nalijte asi 50 ml vlažného mléka, přidejte rozdrobené droždí a posypte trochou cukru krupice
Nechte vzejít kvásek
Nyní přidejte nakrájené povolené máslo, zbytek cukru a mléka, sůl a žloutek
Ručně zpracujte v nelepivé těsto
To rozdělte na čtvrtiny a z každé z nich vyválejte váleček, který nakrájejte na 4 stejné díly, vznikne vám 16 dílů těsta
Z každého dílku udělejte placičku o průměru dlaně
Doprostřed dejte asi kávovou lžičku tvarohu rozmíchaného s vanilkovým cukrem
Nyní tvaroh do těsta opatrně zabalte a vytvořte kuličku, aby náplň nevytekla
Pomocí vajíčka ve skořápce do každé kuličky opatrně vtiskněte důlek
Do něho dejte trochu povidel rozředěných rumem
Každý koláček nyní přendejte do máslem vymazaného malého pekáče nebo zapékací mísy
Nyní je nechte cca 20 minut odpočívat
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Mezitím si připravte drobenku z 1 lžíce másla, cukru krupice a hrubé mouky.
Po 20 minutách potřete koláčky vaječným bílkem a posypte je drobenkouPečte je ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.
Dobrou chuť!