Kakaové pletence | Coolinářka
31. 1. 2016

Kakaové pletence

Ingredience

  • TĚSTO
  • 300g polohrubé mouky
  • 200ml vlažného mléka
  • 1 celé vejce + 1 bílek na potření
  • 1/2 kostky droždí (20g)
  • 30g cukru krupice
  • špetka soli
  • NÁPLŇ
  • 100g povoleného másla
  • 80g hnědého cukru krupice
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • hladká mouka na pomoučení válu

Tento recept je původně na velký závin. Když jsem ho dělala poprvé, tak jsem udělala chybu a vytvořila víc pramenů. Abych celou situaci zachránila, udělala jsem z jednotlivých pramenů malé pletýnky. A ono to vyšlo! Nejen, že získáte efektní moučník ke kávě, ale hlavně si ohromně pochutnáte!

Postup

  1. V míse smíchejte rozdrobené droždí s cca 10g cukru, vznikne řídká kašička

  2. K ní přidejte polohrubou mouku, vlažné mléko, celé vejce a zbytek cukru

  3. Zadělejte lepkavé těsto a to nechte cca 30 minut odpočívat

  4. Mezitím si připravte náplň smícháním změklého másla s hnědým cukrem, kakaem a skořicí

  5. Nyní si na hojně pomoučeném válu rozdělte těsto na dvě poloviny

  6. Každou vyválejte na delší „obdélník“, ten pomažte náplní (nejlépe prsty) a smotejte ho jako roládu, dlouhou cca 50 cm

  7. Tu nyní pomoučeným nožem překrojte podélně na půl

  8. Dva prameny rozpulte, aby vznikly 4 prameny dlouhé asi 25 cm

  9. Každý z nich nyní přeložte a navzájem je smotejte

  10. Z tohoto copánku stočením vytvoříte jednoduše pletýnku

  11. Stejně postupujte s druhou částí těsta

  12. Vznikne tedy celkem 8 pletýnek

  13. Tyto nyní vyskládejte na pečící papír na plech

  14. Náplň při pečení částečně vyteče, tak dbejte na to, aby byl pečící papír dost velký a náplň se nedostala na plech

  15. Pletýnky nechte dalších 30 minut odpočívat

  16. Pak je pomašlujte vaječným bílkem.
    Pečte je ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 15 – 20 minut

  17. Po upečení je z plechu hned dejte vychladnout na mřížku.
    Dobrou chuť!

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu