Ingredience
- TĚSTO
300 g polohrubé mouky200 ml vlažného mléka1 celé vejce +1 bílek na potření1 /2 kostky droždí (20 g)30 g cukru krupice- špetka soli
- NÁPLŇ
100 g povoleného másla80 g hnědého cukru krupice2 lžíce kakaa1 lžička skořice- hladká mouka na pomoučení válu
Tento recept je původně na velký závin. Když jsem ho dělala poprvé, tak jsem udělala chybu a vytvořila víc pramenů. Abych celou situaci zachránila, udělala jsem z jednotlivých pramenů malé pletýnky. A ono to vyšlo! Nejen, že získáte efektní moučník ke kávě, ale hlavně si ohromně pochutnáte!
Postup
V míse smíchejte rozdrobené droždí s cca 10g cukru, vznikne řídká kašička
K ní přidejte polohrubou mouku, vlažné mléko, celé vejce a zbytek cukru
Zadělejte lepkavé těsto a to nechte cca 30 minut odpočívat
Mezitím si připravte náplň smícháním změklého másla s hnědým cukrem, kakaem a skořicí
Nyní si na hojně pomoučeném válu rozdělte těsto na dvě poloviny
Každou vyválejte na delší „obdélník“, ten pomažte náplní (nejlépe prsty) a smotejte ho jako roládu, dlouhou cca 50 cm
Tu nyní pomoučeným nožem překrojte podélně na půl
Dva prameny rozpulte, aby vznikly 4 prameny dlouhé asi 25 cm
Každý z nich nyní přeložte a navzájem je smotejte
Z tohoto copánku stočením vytvoříte jednoduše pletýnku
Stejně postupujte s druhou částí těsta
Vznikne tedy celkem 8 pletýnek
Tyto nyní vyskládejte na pečící papír na plech
Náplň při pečení částečně vyteče, tak dbejte na to, aby byl pečící papír dost velký a náplň se nedostala na plech
Pletýnky nechte dalších 30 minut odpočívat
Pak je pomašlujte vaječným bílkem.
Pečte je ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 15 – 20 minutPo upečení je z plechu hned dejte vychladnout na mřížku.
Dobrou chuť!