Ingredience
250 g čerstvého kadeřávku400 g brambor typu A nebo B200 ml smetany ke šlehání1 lžíce strouhaného parmazánu- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
- máslo
Kadeřávek, blízký příbuzný kapusty, je jedna z mála plodin, kterou můžeme sklízet během zimy. Pokud ho máte na zahradě, jistě víte, že zvládne mrazíky i sníh. Pokud, jako já, na zahradě pěstujete maximálně v létě bylinky, musíte spoléhat na své oblíbené zelináře.
Kadeřávek nejen že je moc chutný, ale je i zdravý. Toto jsem se o něm dočetla na stránce www.zahradaapriroda.cz:
„Kadeřávek má čtyřikrát větší obsah karotenů než například brokolice. Z vitaminů obsahuje skupiny B, biotin, vitamin C, draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor a vitamin E. Biotin – vitamin krásy udržuje hezkou pleť a vlasy. Množství vitaminu A posiluje imunitní systém, vitalitu a dobrou náladu. Draslík zase vyplavuje z těla škodliviny, čímž posiluje srdce, ledviny a močový měchýř. Vláknina z kadeřávku přispívá k tvorbě zdravé střevní mikroflóry. Kadeřávek má i léčivé účinky, neboť odstraňuje zácpu, zbavuje střeva jedovatých látek, chrání buňky před volnými radikály, snižuje cholesterol, posiluje sliznice v těle, snižuje stres a pomáhá při osteoporóze, zpomaluje proces stárnutí, podporuje stavbu kostí a chrání před rakovinou.“
Na blogu časopisu Apetit je zajímavý článek, jak s kadeřávkem naložit v kuchyni, jak ho pěstovat, atd. Tady je odkaz: https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/pochutnejte-si-na-kaderavku-prozradime-vam-jak-i-proc
Tak dost poučování! Ideální je tedy kadeřávek konzumovat syrový, můžete z něho udělat skvělé pesto! Dnešní recept ale žádná dietka není 🙂 Můžete ho podávat jako samostatné zeleninové jídlo nebo jako nápaditou přílohu.
Postup
Listy kadeřávku otrhejte z košťálů a spařte je vroucí vodou
Brambory oloupejte a nakrájejte je na tenké plátky
V misce promíchejte smetanu, párkrát strouhněte muškátový oříšek, parmazán, čerstvě mletý pepř a sůl
Zapékací mísu nebo jednoporcové mističky vymažte máslem
Na dno dejte vrstvu plátků brambor, mírně je osolte a zalijte částí smetany
Další vrstvu bude tvořit kadeřávek a nakonec opět vrstva brambor
Tyto opět osolte a vše zalijte zbytkem smetany, navrch můžete položit kousíčky másla.
Pečte v troubě na 180 stupňů zakryté alobalem 30 minut, aby brambory změklyNakonec je dopékejte odkryté dokud nezezlátnou.
Dobrou chuť!