Ingredience
200 g mletého vepřového masa200 g mletého hovězího masa- (skvělé jsou i z mletého telecího masa
400 g) 1 bílý rohlík1 malá nebo1 /2 velké cibule1 +2 lžíce másla1 vejce100 ml mléka2 špetky mletého nového koření2 špetky mletého zázvoru- špetka muškátového květu
- sůl
- pepř
220 ml vývaru200 ml smetany ke šlehání1 lžíce hladké mouky1 lžička pikantní hořčice- čerstvá petrželka
- brusinkový džem
Pro mnohé v nás je neodmyslitelnou součástí návštěvy obchodního domu Ikea, dát si k obědu masové kuličky Köttbullar se smetanovou omáčkou. Abyste si tuto skandinávskou specialitu mohli připravit i doma, přináším vám dnešní recept.
Postup
Rohlík nebo housku nakrájejte na malinké kostičky a namočte je do mléka
Cibuli nakrájejte na jemno a orestujte ji do sklovata na másle
Nyní smíchejte oba druhy kvalitního mletého masa s pečivem nasáklým mlékem
Přidejte orestovanou cibulku, vejce, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř
Já tuto masovou směs nechávám v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.
Poté si z hotového těsta udělejte malé kuličkyDoporučuji si namočit ruce, aby se těsto nelepilo
Kuličky osmažte na oleji ze všech stran
Hotové kuličky nechte v zakryté misce, aby moc nevystydly.
Z pánve, ve které jste smažily kuličky, vyndejte připálené kousky a vylijte zbytek omastkuNechte v ní rozpustit 2 lžíce másla, zasypte ho moukou a usmažte světlou jíšku
Tuto nyní zalijte vývarem, důkladně metlou prošlehejte a vařte ji asi 5 minut
Nakonec do omáčky přidejte smetanu ke šlehání, sůl a pepř dle chuti a nechte ji krátce provařit
Omáčku můžete zvýraznit 1 lžičkou pikantní hořčice
Nakonec do horké omáčky můžete nechat rozpustit kousek másla pro zjemnění
Masové kuličky s omáčkou podávejte posypané čerstvou petrželkou, brusinkovým džemem a bramborovou přílohou.
Dobrou chuť!