Chřestová polévka | Coolinářka
3. 5. 2016

Chřestová polévka

Ingredience

  • svazek bílého chřestu (cca 500g)
  • 1 lžíce másla
  • 1/3 pórku
  • 300ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 300ml mléka
  • 200ml smetany 30%
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • nastrouhaný čedar
  • kvalitní vepřová šunka

Právě vrcholí sezóna chřestu a v obchodech se začíná objevovat i ten vypěstovaný v Česku. Receptů jak s ním naložit je přehršel. Já vám dnes přináším svůj oblíbený postup, jak si připravit výbornou polévku z trochu opomíjeného bílého chřestu.

Postup

  1. Nejprve každému stonku chřestu odřízněte dřevnatou spodní část

  2. Bílý chřest, na rozdíl od zeleného, musíme také zbavit vnější tuhé slupky

  3. Použijte běžnou škrabku na brambory.
    Na másle orestujte na kolečka nakrájený pórek

  4. Až změkne, přidejte k němu nakrájený chřest a společně restujte ještě asi 2 minuty

  5. Nyní k zelenině přilijte mléko a vývar a vařte, dokud chřest nezměkne.
    Nyní polévku důkladně rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
    Nakonec ji zjemněte smetanou a krátce ji ještě provařte.
    Servírujte s nastrouhaným sýrem čedar a s kousky kvalitní vepřové šunky

  6. Můžete přidat i máslové krutony

  7. Dobrou chuť!

Polévky

Polévky

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu