Ingredience
- svazek bílého chřestu (cca
500 g) 1 lžíce másla1 /3 pórku300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru300 ml mléka200 ml smetany30 %- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
- nastrouhaný čedar
- kvalitní vepřová šunka
Právě vrcholí sezóna chřestu a v obchodech se začíná objevovat i ten vypěstovaný v Česku. Receptů jak s ním naložit je přehršel. Já vám dnes přináším svůj oblíbený postup, jak si připravit výbornou polévku z trochu opomíjeného bílého chřestu.
Postup
Nejprve každému stonku chřestu odřízněte dřevnatou spodní část
Bílý chřest, na rozdíl od zeleného, musíme také zbavit vnější tuhé slupky
Použijte běžnou škrabku na brambory.
Na másle orestujte na kolečka nakrájený pórekAž změkne, přidejte k němu nakrájený chřest a společně restujte ještě asi 2 minuty
Nyní k zelenině přilijte mléko a vývar a vařte, dokud chřest nezměkne.
Nyní polévku důkladně rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Nakonec ji zjemněte smetanou a krátce ji ještě provařte.
Servírujte s nastrouhaným sýrem čedar a s kousky kvalitní vepřové šunkyMůžete přidat i máslové krutony
Dobrou chuť!