Ingredience
2 zralé steaky z hovězí roštěné- sůl
- hrubě mletý pepř
- NA MÁSLO:
30 g na jemno nakrájené šalotky200 ml suchého červeného vína200 ml silného hovězího vývaru100 g povoleného másla1 lžíce nasekané čerstvé plocholisté petrželky1 lžička citronové šťávy
Bylinkové máslo je samozřejmě fajn, ale až ochutnáte steak s máslem z šalotky dušené v červeném víně, tuto tradiční francouzskou specialitu, na bylinkáče záhy zapomenete! A jak jinak, opět je to velmi jednoduchý recept s použitím kvalitních surovin.
(Za tento recept moc děkuji dr. Štefanu Pasiarovi)
Postup
Kupte si hovězí maso, určené na grilování, musí být tzv. stařené
Vyndejte ho z lednice asi 30 minut před grilováním a vetřete do něho čerstvě nadrcený pepř.
Teď si připravíme ochucené máslo: nasekanou šalotku dejte do menšího hrnce a zalijte ji červeným vínemNechte společně nezakryté redukovat, dokud se polovina vína neodpaří
Nyní přidejte hovězí vývar a znovu vařte, dokud se veškerá tekutina neztratí
Povařenou šalotku nechte vychladnout a pak ji vmíchejte do másla společně s nasekanou plocholistou petrželkou a malou lžičkou čerstvé citronové šťávy
Ochucené máslo dejte na chvíli do lednice ztuhnout
Nyní je čas na maso..
Gril rozpalte na minimálně 200 stupňů
Oba opepřené steaky osolte z obou stran a vložte na rozpálenou mřížku grilu
Maso z obou stran grilujte, jak ho máte rádi, já nejraději volím středně propečené – medium
Hotové steaky nechte chvíli odpočinout a pak je podávejte s vinným máslem
A které víno nám k tomuto receptu doporučil sommeliér z http://www.alkohol.cz ?
Suché, lehčí a květinami provoněné víno Château La Croix StEstèphe 2011 14% pochází z fancouzského Bordeaux, konkrétně Saint Estèphe v Médocu
V jeho složení je 60% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 10%Petit Verdot a 5% Cabernet Franc a v chuti krom ostružin objevíte také lékořici, dehet nebo drcené kameny
Objednat až na váš stůl si ho můžete zde: http://www.alkohol.cz/produkty/chateau-la-croix-st-estphe-2011-9500/#product-detail-text